19.11.2013

Vi vann på dagislotto!

Ja, dagisplatsen! Vi hade ju otrolig tur som fick en svenskspråkig dagisplats relativt nära hemmet. Vi har inte besökt dagiset eftersom det inte fanns på vår önskelista men jag har hört bara bra om det, t.ex. så är gården mycket trevligare på detta dagis än på det dagiset som vi ville ha Kevin till.

Men varför hade vi inte sökt om plats på det dagiset då? Jo, som jag tidigare skrivit så tar det nästan en timme för mig att komma till jobbet med allmänna transportmedel (30 minuter med bil). Dagiset är nästan 1 km från metrostationen och det är inte vår metrostation. Så lite fritid som man har i vardagen så vill jag ogärna att det går ännu mer tid till att sitta i bussar och metron än vad det nu gör. Det dagiset vi önskade att Kevin skulle börja på ligger nästan bredvid vår metrostation så läget skulle ha varit suveränt.

Men som sagt så är jag väldigt glad över dagisplatsen ändå. Jag tror inte det är några problem så länge som jag jobbar kortare dagar, vilket jag planerat göra åtminstone i början av Kevins dagistid. Men lite orolig är jag nog över den tid när jag jobbar heltid. Så vi får se hur det blir. Vi kan också sporta med att den som lämnar Kevin på morgonen lämnar bilen någonstans längs metron och fortsätter till jobbet utan bil. På eftermiddagen tar den som hämtar Kevin bilen från metrostationen och kör till dagis och sedan hem.

Dagisföreståndaren sa också att Kevin får bli och köa efter en plats på det dagiset som vi hade satt på första plats. Men det känns ju lite brutalt att byta dagis sen när han vant sig med stället, skötarna och de andra barnen. Det känns inte bra. Då får väl vi föräldrar hellre sitta i allmänna transportmedel. Eller vinna på lotto så vi har råd med två bilar. Hah!

Hurdant läge har ni på era dagisar? Har ni det på gångavstånd eller måste ni åka långa vägar? Har ni bil eller använder ni lokaltrafik?

Tänk att han snart börjar dagis! Och ska vara där hela dagen utan oss! Hurjat!


12 kommenttia :

 1. Jag vet inte om det andra dagiset du menade är Rastis, men där går min systers son. Praktiskt nog bor hon i typ grannhuset. Hon jobbar ju själv på dagis i Hertonäs. Själv har jag fått ögonen för ett litet mysigt dagis här ganska nära oss, Mymlan heter det. Men har förstått att det är ganska svårt att få plats där...
  Besökte ni några dagisar innan ni sökte plats?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepp jag menade Rastis. Vi besökte bara Rastis eftersom det var vettigaste stället för oss. Men det är samma föreståndare på dom båda dagisarna.
   Litet och mysigt låter ju bra! Och populärt :)

   Poista
 2. Visst är det jätte viktigt att dagiset ligger så att det går smidigt att föra och hämta. Det är ju ändå vardag 90 % av tiden. Men jag håller med om att det kanske inte lönar sig att byta om Kevin trivs och ni är nöjda. Varför skulle du inte fortsätta jobba kortare dagar?
  Lycka till med dagisstarten!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepps vi får se hur det blir sen till slut :)

   Poista
 3. Kan ni fundera på att båda jobba kortare dagar, så att du jobbar fast 3 dagar i veckan kortare och din man 2 eller tvärtom? Kolla in FPA:s sida för att ansöka om stöd för deltidsvårdledighet. Det kan man få om man t.ex. är hemma en dag i veckan eller jobbar förkortad arbetstid.

  Vårt dagis ligger på vägen till bådas arbetsplats så det är riktigt lyxigt. Tar buss dit och spårvagn till donet sen, och dagiset är mysigt med stor egen gård fast det ligger rätt centralt. Vi är mycket nöjda. Vår dotter började ungefär i samma ålder som Kevin är nu, allt gick riktigt smidigt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo det skulle vara otrolig lyx. Fast kan båda föräldrar få understöd samtidigt? Alltså deltidsvårdledigt? Måste kolla. På mitt jobb är det säkert inga problem men jag vet inte om det fungerar på mannens jobb tyvärr :(

   Låter som ett bra dagis! Ni har haft tur!

   Poista
  2. Det finns nog någon slags delad partiell vårdledighet, eller vad det kan kallas. Kiva att ni fick en dagisplats som verkar ok. Vi har två bilar så det var inte så jättejobbigt då barnen gick på ett dagis 10km från oss då för 2 år sedan. Men nu när 5-åringen går på närdagiset märker man hur skönt det är.

   Poista
 4. Dagis ligger nästan 6 km ifrån oss, åker med buss. Men det är på gångavstånd från busshållplatsen. Närmaste dagiset ligger kanske två-tre km från oss men dit måste man ta två bussar. Dessutom finns där ingen förskola. Och jag sku nog jobba kortare dagar om jag bara hade nåt val! Tyvärr fick man inte jobb inom dagisbranchen så, vilket är urbota fånigt! :( Känns idiotiskt att slita ut sig (och barnen) totalt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänkt att ni har ett dagis så nära men det är så svårt att komma dit! Hmpf! Och jätteshait att du inte kan jobba kortare dagar :(

   Poista
 5. Har funderat på det tidigare också, men vi är vana med vår långa väg till dagis och jag ser mycket positivt i det också :) http://www.jonna.info/2013/11/lang-vag-till-dagis.html

  VastaaPoista
 6. Vi fick inte genast plats på det dagis vi önskade, så vi ställde oss i kö. Efter ett halft år fick vi plats där och fick då ta ställning till om vi ville ta emot platsen. Vi funderade nog en del, men till sist tog vi nog emot platsen (efter sommaren, så hon hann ändå lite glömma det första dagiset pga lång sommarledighet). Ångrar oss absolut inte! Speciellt sen vi fick barn nro 2, så värdet väldigt behändigt att kunna gå till dagiset.

  VastaaPoista
 7. Vi har för det första inget dagis, som skulle vara helt på vettigt gåavstånd från oss, ett svenskspråkigt dagis alltså (finska skulle det ju finnas fast hur mycket). Till det närmaste dagiset går man över en halv timme (kanske jag är för lat men det nappar inte om jag skall vara på jobb kl. 8 och måsta ännu åka lång väg dit från dagis), och det är helt åt fel håll med tanke på våra bådas arbeten/skola. Nu är ju barnens dagis tillfälligt här helt nära oss, och det är så skönt att kunna gå till dagis, typ 10 min. När de flyttar till de riktiga utrymmen blir det en krångligare väg för oss om man åker kollektiv trafik. Men det visste vi när vi sökte om flytt. Vi är så supernöjda med personalen nu, hur allt fungerar och barnen älskar att vara där (senast idag fick jag bära ut en protesterande och gråtande unge som inte ville hem, ville bli där med sin egenskötare och var arg när mamma kommit alldeles för tidigt :D). Vi har upplevt hurdant det är på dagis där inget funkar, personalen inte är bra och dessutom byts hela tiden, hur barnen inte känner sig trygga på dagis och inte vet vem de kan anlita sig till eller söka stöd ifrån, så hellre har vi lite längre väg :) Det är en enorm sak att kunna lämna barnen på dagis och lita på att de blir skötta där och att de kan känna sig trygga. Fast helst skulle vi ju ha båda två, kort väg och bra personal/dagis! :D

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!