18.1.2014

Att säga hejdå

Många saker har vi gjort bra med förberedelserna inför dagis, men en grej har vi gjort fel. Vi har nämligen inte tränat på att säga hejdå när någondera eller båda av oss skiljs åt från Kevin. Vi har inte velat ha något skrik och gråt och det har funkat bra fram tills dagisstarten.

Ofta när den ena far någonstans så sneakar den ut. Utan en massa vinkningsseremonier. Ibland har det nog vinkats men oftast bara då när ena av oss blir hemma med honom. När vi lämnar Kevin hos min mamma så har vi oftast smygit ut. Och som sagt, det har aldrig varit några problem. Han har inte ifrågasatt något heller. Senast när vi lämnade Kevin hos min mamma så testade vi med att säga hejdå, och det blev inget gråtkalas, men jag tror inte att Kevin förstod innebörden riktigt.

Men nu efteråt konstaterar jag att det nog skulle ha varit bra att träna att säga hejdå innan dagis. Det kunde ju vara lättare då. Man får absolut inte lämna sitt barn på dagis utan att säga hejdå. Och nu är ju både dagis och avskedet nytt för Kevin. Dubbelt svårare tror jag. Nå, bra att lära sig av sina misstag.

Vi måste verkligen börja vara tydliga med när någondera av oss far bort. Kanske han därför är som han är nu, för att han inte riktigt med säkerhet vet när det kommer att bli ett avsked. Han måste hålla koll på oss hela tiden. Vi måste bygga upp hans tro och förståelse på att vi kommer tillbaka.

4 kommenttia :

 1. Att säga hej då är jätteviktigt! Han lär sig nog förstå med tiden, och man får ta gråten en tid. Det värsta är om man inte säger hej då och barnet då inte förstår att mamma eller pappa gått, och går omkring och söker föräldern på dagiset. Då först förstår ju barnet ingenting. Lycka till!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo vi skulle aldrig lämna honom där utan att säga hejdå. Men när han var yngre och blev hos min mamma som är en mycket bekant vuxen för honom så har han aldrig visat några tecken på att han skulle ha undrat var 3jorn och jag var efter att vi farit iväg. Konstigt nog. Det var väl därför vi gjorde som vi gjorde.

   Poista
 2. Ja men tänk vad bra att man lär sig nåt nytt "i misstag". :) Han är endå så liten att det ju är bra att ni fick höra rätt metod såpass fort att han säkert fort börjar lita på er igen! Hur har hans nätter varit sedan inskolningen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo det är bra att vi har en ny metod nu. Den gamla skulle inte funka längre. :)

   Jo nätterna alltså. Inne i veckan har vi nog sovit relativt bra. Lite har han skrikit till men vi har inte ens hunnit gå in innan han tystnat. Insomnandet har väl varit svårast när han inte vill bli lämnad ensam. Som tur har inte alla nätter varit som den förra. Puuust.

   Poista

Roligt att du kommenterar!