2.2.2014

Fas efter fas

Jag började igår fundera på alla de olika faser som Kevin gått igenom som orsakat några gråa hårstrån hos oss föräldrar. Det brukar ju vara så att han hiffar någon ny grej och så gör han det hela tiden en tid framöver och sen tröttnar han. Här kommer de faser som jag kommer ihåg att vi gått igenom:

Riva ner gardiner.
En tid krälade Kevin till alla gardiner som han kom åt och rev ner dem. Han brukade också dra ner en gardin i sin säng. Så skönt att det är över! Det var ändå på det sättet en lätt fas att han inte kunde skada sig.

Tömma tv-bordets låda
Under en tid rev han ut allt från lådan, om och om igen. I lådan förvarar vi Playstation-grejer och spel. Under denna period kunde han få fingrarna emellan lådan men annars var det inte farligt för honom. Bara jobbigt när allt låg utspritt över golvet.

Tömma kökslådan
Detta började han med i somras och höll på med det i några månader. På det viset helt harmlöst och han höll sig sysselsatt länge, men även här fanns det risk för små fingrar att bli emellan. Och vi fick plocka upp plastlådor och träslevar ungefär en miljon gånger om dagen. Det var också bara vissa lådor han fick forska i.

Lippistjuven.
Trycka på tvättmaskinens knappar
Detta sportade vi med när vi började byta blöjan stående. Det funkade jätte bra och han hölls länge på en plats. När tvättmaskinen började yra av det konstanta tryckandet så drog jag loss stöpseln och efter en tid slutade han med detta.

Kliva upp i vår säng
Kevin har aldrig varit en som vill kliva massor. Tur för oss. Men när han knäckte koden med att kliva upp i vår säng så blev det lite jobbigt. Han sprang omkring och hoppade och fattade inte riktigt att han kunde falla ner. Så man måste vakta honom hela tiden. Det var jobbigt en tid. Nu klättrar han väldigt sällan upp i sängen och kan också komma ner fint själv.

Klättar upp i soffan
Vår soffa är ganska hög så det tog länge innan han kom upp i den. När han väl gjorde det så klättrade han upp hela tiden och sprang omkring på soffan. Vilket var lite farligt.

Slå på vitrinen
En tid sprang han till vår skrangliga Ikea-vitrin och slog på den. Vitrinen innehåller alla våra fina Iittala-glas. Det var vi hårda med och nekade strängt om och om igen. Det gick över ganska snabbt.

Riva ut alla skor från garderoben
En tid sportade han med att dra ut alla skor i tamburen och sen gick han själv in i garderoben. Även detta ganska harmlöst. Det vi nekade till var att bära in de sandiga skorna. Han slutade ganska snabbt.

Toffeltjuven.

Stå i badet
En tid ville han inte riktigt sitta i badkaret utan skulle hela tiden klättra ut och in. Det var farligt pga. att golvet var halt. Nu har han börjat sitta mera igen.

Klättrar upp i sin matstol
Det som är jobbigt just nu är att han hela tiden klättrar upp i sin Tripp Trapp. Vi tog bort babysetet för att det skulle vara lättare för honom men det ser ganska farligt ut fortfarande och en av oss måste vara nära när han börjar klättra. Hoppas han blir stadigare i sitt klättrande snart.

Öppna dörrar
Just nu har han börjat intressera sig för dörrarnas handtag och om man inte låser dörren när man går på toaletten så är han väldigt snabbt inne där. Han kan också öppna ytterdörren om vi inte dragit fast det ordentligt så att den går i "dubbellås". Snart rymmer han väl.

Släcka och tända lampor
Nu räcks han just och just att släcka och tända lampor. Lite svårt är det ännu men jag misstänker att det kommer att bli hans nästa stora grej.

Alla faser känns på det viset lättare nu eftersom han förstår innebörden av ordet NEJ. Allt kan man ju inte neka, han måste ju t.ex. lära sig att klättra upp i sin stol. Men om något är farligt eller kan gå sönder så är vi nog stränga. Därför tror jag att faserna kommer att gå över snabbare nu.

Låter faserna bekanta för er andra?


EDIT
Jag glömde denna:

Äta sand och stenar
Förra våren och sommaren var sand och stenar hans favoritmat. Hoppas det inte är så mera nästa sommar.

4 kommenttia :

 1. Ooja känner igen alla, särskilt den sista då han hela sommaren gick och sög på en sten när vi var ute. Lägg ännu till att äta hund och kattmat. Det verkar vara en fas som aldrig går över, suck.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Oj tur att vi inte har några husdjur! :D

   Poista
 2. En hel del samma här också..skönt att vår dotter är så kort att hon inte räcks upp till avbrytare och dörrhandtag :) vi hade istället en fas där hon alla dagar gick ut till gatan men sen vägrade hon gå tillbaka. Bar man henne inte så lade hon sig bara ner på marken och skrek eller sprang några meter längre bort :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaa ounou! Nå vet du, hon växer ännu och räcks till handtagen :)

   Poista

Roligt att du kommenterar!