4.2.2014

Om tuttavvänjning (tutt=napp, bara så ni vet)

Kevin är fortfarande helt kär i sin tutt (napp alltså). På dagis har han den bara när han sover och jag vet inte hur mycket han saknar den då. Hemma ska han nästan hela tiden ha tutt.

Nu på våren ska vi nog få bort dagsanvändningen. Jag tror vi ännu väntar ut februari så att dagisvardagen rullat på ett tag, men sedan! Jag hade nog tänkt att han skulle få ha den ännu en tid framöver när han sover, kanske till sommaren?

Eller måste man göra dubbelt jobb om man tar bort dagstutten först? Borde man göra allt på en gång?

Hur har ni gjort och hur har det lyckats? Vilken ålder? Är det bättre att vänta så länge att man kan förklara saken åt barnet eller tar man bara bort den och väntar på att barnet glömt tutten?

11 kommenttia :

 1. Vi tog bort tutten dagtid först. Vi satte helt enkelt undan alla tuttar genast när han vaknade och det gick alltid bra så länge han inte såg en tutt, annars skulle han också ha den hela tiden här hemma. Sen tog vi bort den till sovandet också och det vet du ju hur det gick. Jag tycker inte det var dubbelt arbete alls utan kände det som att vi minskade på användningen innan vi helt tog den av honom. Jag tror att det går bra hur man än gör bara man är konsekvent och har lite tålamod de första dagarna.

  VastaaPoista
 2. Jag tycker också det gick bra med att först minska, vilket inte är så jobbigt. Vi minskade inte direkt till sovbruk, utan dom fick nog också ha den i vagnen då jag alltid rört mig med allmänna fordon. Viktigast för oss var att dom inte hade tutten i munnen som dålig vana, dvs då dom lekte eller gick nöjda omkring.

  Började med att bryta vanan och ta ut den ur munnen och sätta undan den då dom var nöjda - utan att dom dessmera märkte det. OM dom kommenterade det kunde vi säga "men inte behöver du ju den nu då du leker/ inte sover/ inte är ledsen". Det brukade gå helt bra, då det gjordes då dom var nöjda.

  Våra båda pojkar har också äääälskat tutten. Helt och hållet slutade dom båda som 3år och då hade dom bara en tutt kvar som alltid var i sängen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo borde nog börja ta den ut munnen när han är nöjd. Fast då blir han lite sur :P

   Poista
 3. ASlicia har vi försökt göra så med att hon enbart haft den när hon sover eller är ledsen men vissa dagar har hon nog haft den mer eller mindre hela tiden, dagarna då hon har varit gnällig och hopplös. I fredags tyckte jag bara att nej nu skall hon inte ha den på dagen och så testade jag att lägga henne till vilan utan, vilket gick bra och då tänkte jag att äsch då kör jag på och tar bort helt, inte planerat men det blev så. Nu har hon varit helt utan sedan i fredags och det går bra. det tar lite längre tid innan hon somnar på kvällen och hon gnäller till 2-3ggr/natt så jag får vara upp, men det kunde hon ju göra även när hon hade tutt/napp.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aj ni har också blivit av med den! Vad bra!

   Poista
 4. Jag klippte sönder tuttarna så att det lämnade en lite stump som det inte gick att suga på. Förklarade att den gått sönder. Det var så konstigt det där med att den gått sönder att istället för att hon skulle börja skrika så bara pratade vi om att den gått sönder. =) Om hon blev ledsen så förklarade vi bara på nytt att den gått sönder och så visade vi den så att det blev konkret. Det gick sist och slutligen lättare än jag trodde det skulle gå. Lycka till!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja just get, jag had hurt get där med att klippa napparna. Det kunde man ju också testa!

   Poista
 5. Vår son älskar också sina tuttar (precis som de äldre syskonen). Om han ser dem går han omkring med dem hela tiden. Har också försökt minska lite här hemma genom att ha dem undangömda.
  Att ta bort tutten gick nog ganska smärtfritt med de äldre. Gäller bara att vara konsekvent precis som i allt med barn (sömnskola, avvänjning av olika saker). Tror att vi tog bort den vid 2 år 8 mån åldern åt den äldsta, 1,5 år för mellanbarnet (blev alltså samtidigt för båda). Får se vad det blir med tredje...;)
  -Mamma P-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Var det lättare med den äldre eller den yngre när ni tog bort deras tuttar?

   Poista
 6. Hörde om ett tips på tuttavänjning, som jag tyckte lät intressant. Jag har inte själv provat det, men funderar på att avvänja från tutten senare på våren (vår pojke är lika gammal som kevin). Arbetskompisen sa att de hade gjort ett litet hål på tutten, så att det liksom inte gick mera att suga på den utan den bara halkar ur munnen. Hans barn ha fått ha den mixtrade tutten fritt, men eftersom det inte går att suga på den så har barnen till sist varit ointresserade av tutten. Är det någon som har provat nånting sånt här?
  Laura

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!