4.3.2014

Om mellanmålen på dagis

Man kan väl säga att Kevin redan trivs på det nya dagiset. Idag blev han skitförbannad när jag kom och hämtade honom. Han skulle inte alls ha velat åka hem när han just skulle börja leka med bilarna.

Jag har verkligen inget att klaga på när det gäller vårt dagis. Eller jo en sak, men det har inte specifikt med vårt dagis att göra. Jag fattar inte varför de måste ge så sockriga mellanmål åt barnen. I synnerhet det minsta barnen. Det handlar om fastlagsbullar, pajer, sockrade yoghurter, pannkaka etc. Nå, nu är jag inte så insatt i hur ofta de får sådana mellanmål och ifall dom också får något hälsosammare ibland, det får dom säkert. Jag måste kolla. Jag bara tycker att det är så himla onödigt att vänja så små barn med sådana sötsaker till mellanmål. Jag tycker inte att det är mellanmål utan något man äter till fest eller kanske på helger.

Kevin har ju nog fått lite godsaker ibland men han är helt salig när de ger sådant åt honom på dagis. På förra dagiset hade de fått någon paj och dagistanten hade hunnit vända ryggen till för att göra något annat så hade Kevins pajbit redan försvunnit. Han hade glufsat i sig den i rekordfart.

Jag är inte heller för att förbjuda alla godsaker, i måttliga mängder får Kevin sådant. Men jag tycker verkligen inte att man ska vänja ettåringar med bulla och pajer som mellis.

Säger morsan som glufsade i sig en fastlagsbulle.


6 kommenttia :

 1. Jag har funderat helt på samma sak. Kiisseli, suklaapuuro mm, och kakao ca en gång i veckan. Jag har funderat på att kontakta kommunen och ge feedback. Annars har dom ju nog bra mat, men just mellanmålet, speciellt till dom under 3 år, kunde nog utvecklas lite :)

  VastaaPoista
 2. Precis tänkt på samma sak nu när det snart blir aktuellt med dagis för oss igen. Speciellt nu då vi försökt vara lite nogrann med hur mycket socker lillkillen får. Hmm....
  -Mamma P-

  VastaaPoista
 3. På vårt dagis äter man smörgås eller knäckebröd med ost om man vill till mellanmål och dricker mjölk/vatten. på förmiddagen när de är ute får alla en bit frukt och likaså efter lunch om man vill. Inget konstigt alls och barnen är mätta och belåtna utan massa socker :)

  VastaaPoista
 4. Idag fick dom chokladpudding till mellis! Hey på allvar! Undrar vad man borde göra för att väcka dem som planerar menyerna på dagisen?

  VastaaPoista
 5. Jo mellanmålen på dagis har nog diskuterats, vill minnas att Kenneth Nars nämnde de ohälsosamma mellanmålen på dagis, då han pratade i Min morgon för några veckor sedan. Det har talats mycket om skolmaten men just mellanmålen på dagis verkar ingen bry sig om. Konstigt nog. Det är ju just då man borde vänja barnen vid hälsosamma mellanmål. Här hemma äter vi bara frukt, nötter, naturell jogurt, fil, smoothies och sånt. När jag tänker efter så var det inte ofta det var frukt som mellanmål då jag jobbade på dagis...

  VastaaPoista
 6. Här på dagisarna i raseborg har vi knäckebröd/smörgås eller smörgåskex med olika pålägg eller grönsaker. Till varje mellanmål kommer någonsorts frukt. Yoghurten och filen är naturell. Ibland har vi smoothies.
  Ibland kommer det någon sorts bärkräm eller plättar/pannkaka ( men det är då kanske 1gång/mån).Ibland någonsorts gröt.
  Dessutom finns det en lista där föräldrarna kan följa med vad som serveras till morgonmål, lunch och mellanmål. Så man vet utan att fråga.
  Vi har nog aldrig fått chokladpudding på dagis.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!