10.6.2014

Sommardagis och bilfunderingar

Idag åkte Kevin och jag till sommardagiset där han ska vara en vecka. Det råkar ju vara Kevins första dagis som har sommaröppet så det är ju kul. Det gick bra på dagiset och Kevin var mycket intresserad av omgivningen. Han verkade också lite förundrad eftersom han kanske minns små fragment av stället.

Men fy fan vad glad jag är över att vi fick en plats på Kevins nuvarande dagis. Alltså det är absolut inget fel på det gamla dagiset, tvärtom, det är nog mysigare eftersom det inte finns någon skola i samma byggnad. Men alltså läget! Det skulle nog ha varit jobbigt för mig som inte rör mig med bil. Och fast jag skulle ha bil så skulle det inte finnas vettiga lagliga parkeringsplatser. Och invånarna i husen bredvid är arga för folk som hämtar på dagis lämnar bilar lite hur som helst. Finns ju inga alternativ.

Jag har svärmors bil så det var enkelt för oss att ta oss till sommardagiset idag. Mindre enkelt att parkera bilen. I famos bil åker Kevin med ansikte i färdriktning och han är nog helt frälst. Han ser mycket mer och är intresserad av ratten och blinkarna och så. Och om han fäller något han har i händerna så kan man oftast hjälpa och plocka upp det från golvet.

Hur länge har era barn åkt med ansiktet bakåt? Det skulle ju vara bra att fortsätta med det eftersom ett barns nacke kan skadas av en tvärbromsning.

10 kommenttia :

 1. A åker också med ansiktet i färdriktning med mommo och famo och han är helt salig. Tur så har han inte förstått att krångla sen i vår bil när han har ryggen i färdrikting. Han får nog åka på det viset åtminstone ett år till och gärna längre, får nu se hur det går.

  VastaaPoista
 2. Äsch, min text försvann igen här :/ detta är ett känsligt ämne har hag märkt.. men mycket förkortat så rekommenderas det att ha ryggen i färdriktning så länge som möjligt. Har läst mig in på detta en hel del nu och även om E är lång så sitter han bra i alla våra stolar :)
  Kolla in bilstolsslotsen om du vill läsa mer :)

  VastaaPoista
 3. Våra har nog fått åka till närmare fyra år, och borde nog kanske ha åkt ännu längre, men när inte vi har egen bil så har jag inte velat vara krånglig bilgäst längre än det. Och nu var det första jag tittade att jag hoppas du inte åkt med honom sådär, han har ju inte alls bältet på rätt ställe, nu om ni bromsar hålls han ju inte alls där.. Min kompis flicka sitter ännu bakåt fast hon börjar skolan i höst, och ryms bra fast hon har två småsystrar också som åker på baksätet med henne. Bilstolslotsen rekommenderar jag också!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Buhuu jag veet! Stolen är så konstig och bältet sitter jätte dåligt :( Tur att vi bara åkt på 30 o 40 km/h vägar där i vår förort. Borde säkert koppla loss hela stolen och kolla på den lite närmare.

   Poista
 4. Vi var tvugna att sätta våra pojkar med ansiktet i färdrikting ganska fort. De var kanske 1,5 år... De blev åksjuka med att åka "felåt" så vi hade inget val. Men som tur "knack-i-trä", så har det inte hänt olyckor och nu är pojkarna redan 4 och 6 år gamla...

  VastaaPoista
 5. Alva fick börja åka med ansiktet mot färdriktning när hon var dryga 3 år. Det berodde på att Ivar tog över hennes stol och vi ville inte köpa en ny, dyr stol åt henne. Ivar kommer nog säkert att få sitta med ryggen åt tills han fyller fyra. Det är ändå så jätte mycket säkrare.

  VastaaPoista
 6. Vi har så liten bil så vår flickas ben är ordentligt böjda då hon sitter med ryggen i färdriktningen. Hon är nu 2,5 år och drygt 90cm lång. Stolen skulle gå att "kippa" bakåt och då skulle hon få mer plats för benen, men vi kan inte göra det i vår lilla bil, stolen framför är redan så långt fram det går. Hoppas ändå kunna ha henne där tills hon blir 4. Kanske blir det att byta till en större bil också.

  VastaaPoista
 7. Våra båda barn åker ännu med ryggen mot färdriktning, den äldre är ungefär 4,5 år och yngre närmare 3. Båda åker gladeligen åt det hållet och har alrdig ifrågasatt eller klagat över det. Benen är lite krokiga på denäldrre menutan skor rymms hon också hur bra som helst. Har tänkt att ifall hon plötsligt inte växer enormt i längd kan hon riktigt bra åka så här ända till 5-6 åring. Vi har dessutom liten bil (eller ja inte liten eftersom det är en farmare, men baksätet är litet och trångt) så bakåtvända stolar rymms inte så bra där. Britax hi-way 2 och two-way rymms ändå riktigt bra och two-wayn lär vara ganska lång i ryggen. Rekommenderar också bilstolslotsen! Måste säga att jag också blev lite "skrämd" när jag såg bilden med bältet... Det finns väl sånadär greijer (typ någo knipsun eller dyligt) man kan trä bältena igenom så att bältena ska hållas bättre på axlarna. Men jag tycker det lite ser ut att ni har axelbanden för lågt. På våra stolar kan man ändra på höjden genom att ta loss bältena och trä den på nytt genom ett annat hål lite högre upp, men på andra stolar kan man justera dem utan att trä bältena. Axelbanden borde komma ut ungefär vid axelhöjd :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii jo jag vet nog att man kan justera axelbanden, tro det eller ej de kommer ut ur de högsta hålet. Kevin har ju ganska lång rygg så kanske stolen i famos bil börjar vara för liten för honom. Har ju tyvärr ingen annan stol att använda i den bilen. SUCK.
   Det blev lite bättre när jag tog bort dendär kudden vid huvudet, nu sitter axelbanden lite bättre.

   I vår Focus har vi ju hi-way 2 och med ryggen mot färdriktning. Tyvärr känns det som den stolen också börjar vara för liten. Snart måste vi nog börja fundera på följande stol.

   Poista
 8. snart femåringen åker ännu baklänges i en britax two way, och axelbanden är i mellersta hålet, så han kan åka ännu en tid. Äldre barnet fick en bältesstol när hon fyllde sex, men mest för att lillebror växte ur sin bakvända mobi och behövde en större bakvänd stol. Nu frågar dom ibland när dom får åka framlänges eller utan stol, men så ber dom efter allt möjligt annat också ibland (godis, borgbacken, husdjur) där svaret också inte alltid är jakande, så det har nog aldrig blivit ett problem.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!