23.6.2014

Tuttavvänjning

Jag har planerat att under semestern avvänja Kevin från dagsanvändandet av tutt (napp). Han använder inte tutt på dagis eller när vi är ute, men hemma ska han direkt ha den. Så jag tänkte att han skulle fortsättningsvis få ha den när han sover men inte alls på dagen.

Nu kan man ju ändå lite förklara grejen för honom. Jag funderade att om han på morgonen skulle få sätta sina tuttar i en låda och sedan ta dem därifrån när det är sovdags.

Hur har ni gjort? Är det dumt att avvänja bara dagsanvändandet? Borde man avvänja hela tutten då? Men suck, jag skulle nog villa sova på semestern. Hihii.

Tuttar, tuttar, tuttar överallt!

6 kommenttia :

 1. Hej!

  Vi har precis gâtt igenom avvänjningen, men inte alls som jag "hade planerat". Vâr unge man är nu 18 mânander och jag hade precis som du tänkt att vi tar bort tutten till dagen men att han fâr den till natten. Förra veckan verka han ha bestämt sig själv för att det var slut pâ tutt för han bara slängde den överallt. Sâ en kväll när han sku fara och sova kasta han den över sängen, jag lät den vara pâ golvet men tog bort den dâ han somnat. Satte den i skrivbordslådan och där har den varit sedan förra onsdagen. Pâ dagis fâr han den ännu när de sover middag men de ska försöka sluta där med.
  Lycka till !
  M-E

  VastaaPoista
 2. Jag tror nog att du kan tala med honom några dagar och berätta att han är stor kille nu och inte behöver den mera. Men visst kan det vara kämpigt. Minea har för en vecka sedan lämnat nappen hos fammis ekorrar. Hon har bara använt den när hon sovit men nu känner hon sig väldigt stor och stolt när hon inte behöver napp mera. Sedan har det visst varit kämpigt med insomnandet men resten är som vanligt. Lycka till! Det kommer att gå fint!

  VastaaPoista
 3. Er idé om att sätta dom i en låda låter ju jättebra. Testa med det. Vi gjorde också så att vi begränsade till sovanvändning först. Helt genom prat, förklarande och genom att ta ut den ur munnen då barnet är nöjt. Ibland märker inte ens barnet det då hen leker och om hen märker det förklarade vi. Vi var inte så stränga eller absoluta, barnet kunde få den tex. om hen stötte sig eller om vi åkte buss. Försökte bara långsamt vänja av den "dåliga vanan" genom att själva vara medvetna om vår mission och vara aktiva med att plocka den ur munnen.

  VastaaPoista
 4. Hellre avvänjningen på semestern då man har tid och ork att vara konsekvent, tänkte jag mig. Vi lämnade bort dem vid ca 1 1/2 år och det gick lättare än jag trodde. Visst var första kvällen (kvällarna??) jobbigare, men sen blev nog nätterna bara bättre än med tutt. Vaknade ju inte till det att han ville ha tutt. Lycka till!

  VastaaPoista
 5. Jag tog ju bara bort när hon sku sova dagssömn och sedan fick hon den inte tillbaka och det har gått hur bra som helst. Nu kan hon se bilder när hon har den i mun eller se andra barn men då kan vi bara konstatera att hon är stor flicka nu :)
  Jag ska under semestern försöka få henne att sova i eget rum..roligt ;)

  VastaaPoista
 6. Tack för alla erfarenheter och tips! Ni ger oss hopp :)

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!