19.7.2014

Ändring i sömnmängd?

Jag har funderat lite på Kevins sovande. Det tar jätte länge för honom att somna på kvällarna. Tidigare somnade han vid 20 men nu nästan aldrig innan 21. Nu är det såklart semester så det gör ju inget, men det blev så redan under dagistiden.

Han har ju nog haft samma rytm nu i nästan ett år och det är väl normalt att han behöver mindre sömn när han blir äldre. Nu har jag ändå börjat fundera om han borde sova en kortare dagssömn. Han brukar sova 12-14 och vi har ju haft en policy att vi inte väcker honom om vi inte måste. Men undrar om man borde börja med det? Jag tycker 21 känns lite sent för en nybliven tvååring som går på dagis.

Hur har det varit med era barn? När har de minskat på dagssömnen? Och när har de slutat sova på dagarna?

1 kommentti :

  1. Jag kommer inte ihåg när pojkarna (nu 4 och 6), minskade dagsvilan. Men våra pojkar har nu alltid tyckt om att sova.

    Vi har alltid lagt dem ca kl.20.15 och slääckt 20.30 (senast, lite tidigare om de verkar trötta). Men i någåt skede för några år sedan började den äldre ropa på kvällarna (allt från att han måste kisi, är törstig, you name it) - då ännu fick han sova dagssömn som han ville och det gick oftast över 2 timmar. Så vi började väcka honom efter en timme och då börja han somna vanlig tid på kvällarna igen.

    Nr 2.an låter vi ännu sova dagsvila (4-åringen) hur mycket han vill - han har sömngåvan, så fast han sku sova över 2 timmar vila, så går han snällt å sova 20.15...

    Så det är individuellt. Jag vet att en massa barn lämnar dagsvilan redan som 2-åringar, men våra som 6 och 4 år, behöver nog ännu dagsvilan. Om inte sömn, så bara att ligga i ett mörkt rum i en halv timme... Annors blir kvällarna kanske gnälliga...

    VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!