16.8.2014

Tvåårsinlägget

Nu ska jag försöka sammanfatta hur Kevin är som tvååring.

Kevin har alltid ätit bra men under semestern åt han mindre, troligen pga. värmen. Favoritmaten just nu är spenatplättar och italiensk gryta. Han älskar också bär och glass (obs. får inte bladas ihop). Kevin var sockerfri fram till 1,5 års ålder men efter dagisstarten har han blivit sockersugen. Under semestern har han fått ganska mycket socker i sig i form av glass, muminkex och pillimehu. Jag har varit totalt emot saft men när det varit hett så har det varit det enda vi fått i honom. Nu verkar det ändå som att sockeravvänjningen gått riktigt bra och han tjatar om pillimehu hela tiden.

Han dricker ur vanlig mugg och kan äta vissa maträtter med gaffel. Momi lärde också honom att dricka från vanlig flaska.

Kevin sover bra. Det kommer sämre faser ibland men de brukar gå över. Den senaste månaden har han somnat vid 21 och vaknar vid 8. Han sover ca. 2 timmar på dagen. Han sover fortfarande i spjälsängen och det får han göra så länge han bara hålls där. Han tycker om och trivs i sin säng väldigt bra. Tutten använder han när han sover men inte på dagen.

Han är väldigt intresserad av alla sorters bilar, båtar och tåg. Han tycker om att läsa böcker både för sig själv och tillsammans med någon annan. Favoritboken under semestern har varit en med Tatu & Patu och olika fordon. Brio-tågbanan har varit en hit.

Han har börjat tycka om musik allt mer och favoriten är Mumincd:n.

Han kollar inte alls på tv men från iPaden vill han gärna se videon på tåg och båtar från Youtube.

Hans prat utvecklas med stormsteg nu. Han kan redan massor ord på både svenska och finska och vi är väldigt imponerade. Hans meningar består av 3-4 ord nu. Vi förstår honom ganska bra men vissa ord är hans egna, som t.e.x "viinibatti!" betyder d-vitamiinitabletti. Jag tror det kommer att bli svårare att förstå honom nu när han är tillbaka på dagis för då vet vi ju inte vad han lärt sig under dagen.

Han har otroligt bra minne. En dag räknade vi hans tågvagnar och senare sa han: Yksi, kaksi, kolme, neljä, viisi.

Han trivs bra på dagis och de säger att han är så himla snäll och söt. Lite har han trotsat där men det betyder ju bara att han är bekväm. Just nu är han på dagis 7 timmar om dagen, kl. 08-15.

Han tycker om att vara i lugn och ro hemma och vi har märkt att han nog behöver lugn tid. När vi rest runt på semestern och varit till olika ställen så har han varit väldigt trött. När vi har kommit hem så har vi märkt att han har njutit av lugnet och har inte brottom att fara någonstans.

Han hålls ganska bra på gården nu, hans vandrarperiod börjar väl vara över. Han tycker om att leka i sandlåndan med sin traktor. Gunga är också roligt. Han är duktig på att cykla med Pukyn och orkar ganska långa vägar. Att leka med båtar i strandbrynet har varit en hit denna sommar.

Han är motoriskt duktig. Springer nästan överallt. Kan gå upp och ner för våra stentrappor utan stöd, men det låter hans fega mamma inte honom göra. Han har aldrig varit speciellt intresserad av att klättra vilket vi är tacksamma över.

Hans tandsituation är jag osäker på eftersom det är svårt att få titta in i hans mun. Men jag tror att han ännu saknar tänderna längst bak.

Vi har fortfarande inte börjat potträna på allvar. Det kändes lönlöst tidigare när han aldrig kunde sitta stilla. Men snart börjar det nog vara dags, känns vettigare nu när han förstår saker och har mera ro.

Han är riktigt riktigt härlig just nu. Man kan kommunicera med honom och han är glad och har humor och skrattar mycket. Han pratar hela tiden så vi hoppas han blir en pratsam typ, till skillnad från hans föräldrar. Trotset lär väl komma snart, senast nu när han lär sig saker på dagis som vi inte kommer att förstå när han pratar om det.

En bild från tvåårsfotograferingen.


2 kommenttia :

  1. Lästips i för potträningen: Pottytraining in one week av Gina Ford. Sparade oss mycket besvär och vår son 2år4mån blev torr efter tre dagars träning!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oj låter lite för bra för att vara sant! Jag ska nog kolla upp den boken.

      Poista

Roligt att du kommenterar!