17.9.2014

Toddlerns evighetslånga väntan

Idag var första dagen som jag for från jobbet klockan 16 och tog buss och metro till dagis. Vi hade ju svärmors bil i några veckor vilket halverade resetiden. Nu var jag klockan 17 vid dagis och Kevin var det andra sista barnet som hämtades. Stackarn stod redan vid porten och väntade. Dagistanten sa också att den sista tiden hade blivit lång för honom eftersom alla kompisar hade farit. 

Huj så det tog illa i hjärtat. 

Men det undrar jag nog att hur hinner folk som jobbar heltid så tidigt till dagis? Eller är det bara min arbetsresa som är så lång att det tar evigheter att komma dit. Imorgon ska jag testa om tåg plus metro skulle vara snabbare i rusningen än buss plus metro. 

Blir mer och mer sugen att skaffa en till bil. Det skulle betyda en halvering i tiden som går åt till arbetsresorna. Men sablar när det ska vara så svindyrt. 

20 kommenttia :

 1. Jag har undrat samma sak, att hur folk får det att gå ihop. Men de flesta gör väl så att den ena föräldren för barnet medan den andra sticker skittidigt till jobbet och sen kommer efter barnet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag har ingen glidande arbetstid längre så jag börjar jobba kl. 8. De dagar jag jobbar hemifrån hinner jag ju hämta honom mycket tidigare. Men det är ju inte så ofta det händer.

   Poista
 2. Jag har alltid funderat precis samma! Jag för A lite före 8 och söker lite efter 16, där är kanske ett till barn på morgonen och samma på eftermiddagen. Folk kan ju inte jobba heltid, åtminstone inte ha samma arbetstider båda föräldrarna.

  VastaaPoista
 3. Olen miettinyt ihan samaa. Mulla on 45 min. työmatka eli olen dagiksella vasta 16:45, jos lähden töistä klo 16:00. Yritän mennä töihin jo 7:30, jotta pääsisin lähtemään ennen neljää. Meidän pelastus on Janin 15 min. työmatka ja usein Jani sekä vie A:n aamulla että poimii meidät kyytiin kotimatkalla, sllä dagikselta on 25 min. kävelymatka. Onneksi A:lla on aina täydet leikit päällä, kun menen hakemaan, joten siitä ei ole tarvinnut tuntea syyllisyyttä. Tylsää, että Kevinin kaverit haetaan niin aikaisin. Olen muuten huomannut, että aika monilla isovanhemmat tai palkatut lastenhoitajat hoitavat osan hakemisista. Tai sitten jompikumpi vanhemmista tekee lyhennettyä päivää.

  M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tuntuu kyllä hassulta että kun tein lyhennettyä päivää niin Kevin oli ensimmäinen joka haettiin. Ja nyt kun olen pari tuntia kauemmin töissä niin se on viimeinen. Hmpf.

   Poista
 4. Hei Cia, jag har funderat helt samma! Jag började jobba heltid igen nu på hösten efter att Milton haft en ledig dag i veckan sen då han började dagis i februari. Hans pappa är nu på arbetsresa fem veckor och vi är på tumis. Jag jobbar 7/7.30-15.15.30 och både för och söker honom med buss och metro. Hittills har det fått bra iom att jag får göra honom ren 6.40 Till dagiset men mot slutet av veckan är vi båda två ganska trötta nog. För mej känns det bättre att väcka och föra Lite tidigare än att söka sent, Milton brukar tröttna mot eftermiddagen efter allt ståhej. Men åååh så de sku va skönt med två bilar ��
  -marina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag lyfter på hatten för dig som lyckas hålla upp hela rumban själv! Sjukt bra gjort. Jo en till bil skulle nog hjälpa oss väldigt mycket. Men jag vet inte om vi kan sätta så mycket pengar på en bil nu. Bhuäää. Måste sätta Lotto :D

   Poista
 5. Jag jobbar 7-15 och min man från 9.30 nästan hela kvällen. Barnen är på dagis mellan 9-15:15. För oss har det funferat bra. Min man som jobbar kvällar också kan söka barnen inbland. Då passar jag på att jobba längre, vilket betyder att jag kan jobba kortare då det är jag som söker. På det viset har jag möjlighet att springa arbetsvägarna och till dagis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vad skönt att ni gått det att fungera sådär!

   Poista
 6. Det är säkert många som har flextider och kan justera lite enlitgt hur det passar. Jag jobbar ochså 8-16. Om jag hämtar blir det 16.30-16.45 beroende på rusningen. Om det är jag som för så måst jag köra iväg från dagis 7.15, men då hämtar pappan "redan" kl.16. Det blir nog långa dagar för en som är så liten, men vi måst ju också jobba.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Så är det! Det skulle ju säkert vara enklare om man skulle ha hem, jobb och dagis rätt nära varandra.

   Poista
 7. Både jag och min man har flextid, så fast vi båda jobbar heltid är dottern på dagis 8.30-15. Dessutom är hon ledig fredagar tack vare att både fammo o mommo jobbar 80 %. En lyxig tillvaro, jag vet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Åh lyx! Nå min pappa pensioneras om ett år, kanske han har lust att hämta någon gång. Han bor nämligen i samma stadsdel där vi bor och där dagiset finns. Men någon av er måste ju vara astidigt på jobbet för att få det att fungera. Jag skulle inte klara av att fara till tidigare än 8, måste ändå vakna lite efter 6 för att hinna.

   Poista
 8. Jag har tagit Farmor och Syrran till hjälp. Annars är Hubbe också den nästsista som hämtas när det är jag som hämtar... Fast som tur älskar han dagis. Men trött har han nog varit om kvällarna! Inte fattar jag heller hur folk får det att gå ihop.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo tur att dom älskar dagis. Fast ensam blir det väl tråkigt. När kaverina farit hem liksom. Tur att ni får hjälp!

   Poista
 9. Nä, fattar inte heller hur de flesta får det att gå ihop. En dagiskompis båda föräldrar är lärare, så dom förstår jag (fast de hamnar ju jobba hemma på kvällar också) men annars. Jag kan bestämma mina arbetstider ganska långt själv men enligt kunderna ändå och det har varit sjukt svårt att få kunder till morgontider. Hellre skulle jag själv börja jobba tidigt och sluta också tidigt men oftast är kl.9 den tidigaste tiden jag får "såld" och då borde jag jobba till 17 och med arbetsresorna på så hinner jag inte hämta barnen innan dagis stänger ibland. Min man igen har 9 timmars arbetsdagar alltid, kl.7-16. Sjukt irriterande eftersom han aldrig kan föra barnen och när han cyklar till jobbet har han lite svårt att hämta barnen också. Vi har en cykelkärra men det är rätt så lång väg både från hans jobb till dagis och från dagis hem, så det blir jättesent ändå och så är han helt slut hela kvällen. Vi borde nästan också ha två bilar känns det som... Tyvärr har vi inte möjlighet att få hjälp av mor- och farföräldrar eftersom de som bor relativt nära jobbar ännu och de som är pensionerade bor så långt borta :( Jag brukar göra så att jag jobbar en lång dag, 9,5-10 h då mannen hämtar barnen och kortare dag på fredagar. Ofta brukar jag också göra skriftliga arbeten hemma, så att jag kan hämta barnen lite tidigare, men s måste man hämta arbetet hem vilket kanske heller inte är den ideala situationen, men fungerar för tillfället...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Det tycks vara många som kämpar med detta problem. Fast det är skit så är det samtidigt lite skönt att veta att man inte är ensam.

   Poista
 10. Ganska lyxigt i Finland ändå, med flextid och sånt. Bor själv i Spanien, och här jobbar man åtminstone 9-18, många jobbar 9-20 (lång lunch). Så utan hjälp av släktingar eller barnflicka går det inte ihop. Svindyra är dagisarna också, 400-600€/mån, och många tjänar inte mer än 1000€/mån.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!