12.10.2014

Mamma Mia i mitt hjärta

Min stora dröm gick i uppfyllelse, fick se musikalen Mamma Mia. Vi planerade att se den i New York år 2009 men eftersom vi inte beställt biljetter i god tid och inte ville använda en hel resedag till att köa efter biljetter på plats och ställe så blev det inte av.

Som bakgrund kan väl nämnas att jag alltid älskat Abba. Det lyssnades på mycket hemma hos oss i min barndom så musiken har ett känslovärde för mig.

Mest äldre människor på dagsföreställningen faktiskt.

Jag minns när jag såg filmen Mamma Mia på bio. Jag blev liksom helt paff över hur bra låtarna passade in utan att orden ändrades på. Sedan dess har jag sett filmen många gånger. Jag fick t.o.m. sjunga Honey, honey på en karaokebar på min möhippa.

Jag fick biljetterna i julklapp av 3jorn i fjol så länge var jag tvungen att vänta. Jag hade hört mycket bra om Svenska teaterns version men jag var fundersam över hur bra det kunde bli. Låttexterna var ju dessutom översatta till svenska, kunde man alls få den riktiga känslan?

När musiken drog igång så kändes det mäktigt. Lite Abba-melodier spelades innan första låten i musikalen (Jag har en dröm) körde i gång. Och redan de första melodierna gjorde så att jag fick rysningar, tårar i ögonen och ett fånigt flin på läpparna. Det varade igenom hela första akten. Jag var förtrollad. Glömde nästan bort var jag var. Bet mig i kinderna för att inte stortjuta men samtidigt måste jag riktigt koncentrera mig för att sitta i min stol och inte flyga upp för att dansa, applodera frenetiskt eller svaja i takt med musiken.

Och de svenska översättningarna. De var ju helt fantastiska! Jag nästa glömde bort att låtarna inte var på originalspråket. Och alla finlandssvenska små grejer som man hörde här och där (Sibboborna, hotell i Vasa, poligubbe, hus på Brändö etc…) var så absurda och härliga i sammanhanget.

När det blev paus var jag helt överväldigad. Fick dricka skumppa och kyla ner mig lite. I början av andra akten var jag mera på jorden och tårarna rann inte hela tiden men mot slutet for det igen.


Jag har svårt att säga en favoritlåt men alla fartfyllda låtar där massor folk dansade på scenen gjorde intryck på mig. Likaså Kan man ha en solkatt i en bur (Slipping through my fingers) fick mig att villa storböla. Så fint!

Lineah Svärd som spelade Sofi sjöng fantastiskt vackert.

Ja, alltså jag är så himla avundsjuk på dem som ännu har upplevelsen framför sig. Funderade genast på att försöka skaffa biljetter och föra min mamma på teater. Vet dock inte hur upplevelsen skulle vara för henne eftersom hon är finskspråkig.

Smakprov på musikalen hittar ni här.

Mamma Mia-freaken kuittar. Abba-muséet i Stockholm next. Thank you for the music!

Tack 3jorn för en av de bästa julklapparna jag någonsin fått!


4 kommenttia :

 1. oj va gärna ja också sku gå och se den här!!

  VastaaPoista
 2. Härligt att du gillade! En korrigering bara; det var inte Mia på scenen utan hennes cover Andrea Geurtsen :) Dessutom var det två andra av huvudrollerna som spelades av covers. Men där ser man, det påverkar inte helheten som är lika fantastisk ändå.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaah? Nå vi satt långt bak så nu när du säger så kan jag tro att det var Andrea. Vilka andra var covers? No dom andra hade jag nog inte ändå reagerat på eftersom jag inte visste vilka som spelade de andra rollerna :)

   Poista
  2. Ja, de liknar ju nog lite varandra :) Han som spelade Tim var cover och också han som spelade Eddie. Men som sagt, lika skickliga hela högen!

   Poista

Roligt att du kommenterar!