18.10.2014

Tips på barnkärl

Jag tänkte skriva lite om barnets kärl och tipsa er om vad som funkat hos oss. Nu äter ju Kevin redan så bra att det inte är så stor skillnad vad han har för tallrik eller mugg. Men han har nog fortfarande egna kärl, han äter alltså oftast inte från likanda kärl som vi.

Han dricker inte från glas utan mugg. När han är klibbiga händer så är det svårt med glas så därför är mugg bra. Dessutom är våra små glas Iittala-glas så jag vill inte ge dem åt honom än.

Jag tycker ändå att det är skoj för Kevin att äta från porslinskärl, och det har han gjort i säkert ett år. Barnkärl är oftast plast och har en massa figurer på sig. Jag är inget fan av dem. Ofta känns djupa plastskålar inte heller stadiga och de åker omkring på bordet när den lilla försöker äta.

Nu tänkte jag berätta om de bästa kärl vi haft.


När Kevin började äta själv så var Tupperwares babytallrik suverän. Tallriken bestod egentligen av en plastburk med ett lock och sedan en sugkopp som höll tallriken på plats. ASBRA. Kevin lärde sig äta så att han förde maten med skeden mot kanten av tallriken och tack vare den höga kanten så fick han bra maten överförd på skeden. 

Vi har inte den längre i daglig användning men ifall vi måste ta med mat åt Kevin någonstans så packar vi med maten i Tupperwareburken.
   
Tupperwareburken med sugkopp och lock. Sked och gaffel finns i samma serie.

Jag trodde ALDRIG att jag skulle ge en av våra Arabia Teema-tallrikar åt en ettåring. Men Kevin har aldrig varit en som man skulle ha tvungen att vara orolig att slänger kärl i golvet. Jag såg egentligen på en kompis blogg att de andvände Arabias fyrkantiga Teema-serveringsfat som barntallrik så därifrån fick jag idén. Nu är den i daglig använding och eftersom vi tyvärr äger bara en så diskar vi den för hand efter varje måltid. Även denna tallrik har höga kanter och den står stadigt på bordet (till motsats från våra Ikea-tallrikar). Har tänkt investera i fler av dessa fat eftersom de ju kan användas som serveringsfart också.


Muuralas Mumin-emaljmugg råkade jag hitta på rea på en ABC-benisnmack och den har varit riktigt bra. Vi har också en mugg i plast med två handtag som vi använder mycket.

Kevin fick Iittalas Muminbestick och även de är nu i daglig användning. Han äter vissa maträtter med gaffel och vissa med sked.


Keep Cupen är Kevin bastumugg som han dricker vatten ifrån. Han tycker väldigt mycket om den. Den fungerar också om man ska ta med sig dryck någonstans.


För yoghurt och flingor har Arabias Origo varit perfekta. För ett år sedan hade Kevin sönder en av misstag men annars har de fungerat bra. Passlig storlek, höga kanter och står stadigt på bordet.Vilka har varit era bästa baby- och toddlerkärl? Har barnen skilda kärl eller äter hela familjen från likadana?

5 kommenttia :

 1. Vi använder ännu mest den där Tupperware tallriken, tycker den är helt super! En del plasttallrikar har vi också, ibland duger bara den med Angry Birds osv., suck. Bara det är kant på tallriken så funkar det. Sen har vi plastglas från Ikea. Våra vanliga glas är så tunna så vågar inte riktigt ge dem åt honom och mugg dricker han sällan från. Vi har också några såna där barnbestick som har väldigt långt skaft och de funkar inte alls. En muminsked och ett Pentik set men ska han äta själv så går det inte med långt skaft vilket är lite synd för nu har de blivit nästan oanvända.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuuur att vi inte ännu har några Angrybirds-tallrikar som Kevin skulle kunna välja :P Jo det skulle vara kiva att snart skaffa sådana glas som Kevin kunde dricka ifrån så att han lär sig det också. Eller nå, han dricker ju ur glas på dagis, så kanske det inte är så farligt.

   Och jo Tupperware-besticken är konstiga. Vi har inte använt dem på ett år säkert. Men i början fick Kevin bra grepp om det tjocka skaftet.

   Poista
 2. Jaa måste ännu tillägga att de där besticken som kommer med Tupperware tallriken är så underliga tycker jag, de har nog aldrig passat i varken min eller hans hand att mata eller äta med. Teema tallriken har jag aldrig tänkt på att använda åt honom att äta ifrån men det var ett bra tips :)

  VastaaPoista
 3. Tycker den absolut bästa tallriken har varit en från Pentik. Den har kanter som svänger sig inåt, så maten liksom faller tillbaka på skeden och inte över kanten på tallriken.
  http://www.pentik.com/fi/products/astiasarjat/Sivut/Product.aspx?Catalog=VCNK10&ProductID=12LAS110N61(Pentik+Base+Catalog)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa vad bra att de också har bra tallrikar. Vi har inget från Pentik (tycker att de alltid slutar sälja serier ganska snabbt så kanske därför) så jag vet inget om deras kärl. Jag visste inte ens att de har barnkärl. :) Men sjukt bra att de har det!

   Poista

Roligt att du kommenterar!