21.10.2014

Tutt-, pott- och sängtidtabellen

Nu har jag gjort en tidtabell på hur vi ska ta Kevin följande utvecklingsskeden. Om jag skriver dem här så kanske vi till och med försöker följa tidtabellen, hahaa.

Tutten (nappen)
Vid årsskiftet är Kevin 2,5 år gammal. På jullovet har jag tänkt att vi ska ta bort natt-tutten (nappen). Jag ser inte alls fram emot det, vi sover ju så himla bra och jag skulle verkligen inte behöva nattliga strider. Vi har ju redan använt ett jullov till sömnskola, det var för två år sedan. Kanske vi har repat oss från det redan? Hahaa.

Spjälsängen
Någon gång på våren, när tuttlösheten fungerar bra så tänkte jag att vi tar bort spjälsängens kant. Vi kör med spjälsängen så länge som Kevin inte kommer över kanten själv. I dagens läge kommer han nog över om han vill men han trivs ju jätte bra i sin säng så han brukar inte ha ett behov av försöka klättra över kanten. Men så länge som han inte försöker komma över kanten får höga kanterna vara kvar. Det är ju liksom skönt för alla och han verkar så trygg där.

Blöjfri
Jag har också insett att det känns ganska hopplöst att börja träna honom blöjfri just när man ska börja klä barnen i tjocka halare. Så jag tror vi väntar ut de kallaste månaderna och börjar sedan. Om han visar stort intresse för pottan så börjar vi tidigare. Har någon av er pott-tränat på vintern?

Känner mig jäkla lat när jag bara planerar allt långt in i framtiden. Men jag är nog sådan att jag behöver förbereda mig mentalt. När man sedan en gång börjar med något så är det på allvar och there is no turning back. Ni kan ju påminna mig om det sen vid jul när vi inte får sova och jag skriver fula svordomar här på bloggen. There is no turning back!

11 kommenttia :

 1. Idag svor jag nog över att vi har tagit bort blöjan just nu när det blir mera kläder hela tiden. Just som jag kom till dagis på eftermiddagen och de var ute så kisade han ner sig. Jätte hejsan när innekläderna, yllehalaren, halaren, sockor, skor och allting måste bytas. Och jag ville annars med bara snabbt hem idag, så det var ingen munter dagishämtning. Men tutten kommer nog att gå hur bra som helst att ta bort. Ett par kvällar är han lite ledsen och sen går det, ska vi hoppas ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oj låter ju inte som en kiva dagishämtning. Tur att jag inte kom lite tidigare idag, det hade nämligen varit en kakkakatastrof som de höll på att tvätta bort just när jag kom. Byxorna for i byte. Hahaa. Vi har inte haft sådana katastrofer på länge så jag antar att blöjan satt snett.

   Jo vi hoppas att tutten går att träna bort lätt. Hoppashoppashoppas.

   Poista
 2. Man kan ju vara utan blöja inne och sätta blöja på då man går ut. Så gjorde vi. Dom behöver ju liksom inte vara direkt utan hela tiden. Jobbar på dagis och där gör vi också så.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Låter så en bra idé. Fast blir barnet inte förvirrat om det förväntas att ibland kisi i blöjan och ibland i pottan? Hmmm….

   Poista
  2. Barnet lär väl nog sig att kissa på pottan när hen har möjlighet till det. Tror nog barnet snart märker när blöjan blivit våt och kan koppla ihop det med att kissa. Och allt bajs tror jag hamnar i pottan ganska fort. Inget barn i åldern av ert barn kan tycka det är trevligt att bajsa i blöjan. Vår snart 1-åring har under de senast månaderna bajsat i blöjan endast ett par gånger, resten i pottan, 2-åringen har bara natt blöja, men båda barnen kan vakna på natten och vilja till pottan. Vågar påstå att man ganska fort lär sig se på barnet när det är toalettnödigt. T.ex. om 2-åringen bara sitter och tittar och petar vid maten, brukar jag fråga om vi ska gå till pottan och jo, det ska vi och snart är vi tillbaka vid matbordet med lättat tryck och maten slinker ner helt fint.
   Oroa er inte för detta med att lära barnet blöjfritt och pressa inte på barnet heller, utan gör det till en helt vanlig rutin att gå på pottan när barnet vaknar, efter maten, när ni kommer in.

   Poista
  3. Jag har läst en del om ämnet och det lär inte ska vara ovanligt att barn upplever det obehagligt att bajsa i potta/wc-byttan. Så för vissa kan det nog vara svårt. Jag vet faktiskt om ett fall där barnet var livrädd att bajsa annanstans än i blöjan. Alla är olika.

   Hihii nä vi tänker nog inte pressa barnet. Jag är helt säker på att han inte går i blöja längre när han är 15 :D

   Poista
 3. Har nog aldrig uppmuntrat att kissa i blöjan, utan haft på den bara för säkerhets skull. Blöjan var nog för det mesta torr då vi kom hem och tog då genast bort den och kissade på pottan.

  VastaaPoista
 4. Tutten kommer gå lätt att ta bort. Diskutera med honom före så han vet vad som gäller. Förbered honom på att han snart ska lämna bort den, sälja den eller ge den till kråkorna. Så man inte hipp bara tar bort den, fastän dottern och jag helt impulsivt en eftermiddag beslöt oss att byta tutten mot en leksak, men det gick superbra.

  Blöjan tog vi bara bort två dagar efter tvåårsdagen. Gick hur bra som helst. Några enstaka setbacks, men i övrigt hur enkelt som helst. Hösten var det och enstaka olycksfall i halaren. Vi hade aldrig på blöja då vi gick ut. Tänkte att det blir förvirrande ifall de e okej att kisi i blöjan ute, men sen inne ska man gå på pottan. Men alla barn är olika och alla föräldrar också, så var och en gör som det känns bäst. :)

  Lycka till. /Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Låter som ni klarat det bra! Hoppas vi också gör det :)

   Poista
 5. Alla gör på sitt sätt o huvudsaken är väl som sagt att man inte pressar barnet eller stressar... Men av egen erfarenhet med både misslyckad och sedan lyckad potträning tycker jag att det verkligen kan förvirra barnet ifall man får kissa på sig (i blöjan) ibland medan man ibland förväntas hålla sig... Då tycker jag att man hellre kan vänta med att träna! Då går det nog så mycket snabbare sen...o händer mindre "olyckor" också. Lycka till hur ni än väljer att träna!

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!