19.1.2015

Den tredje personen

När jag talar med Kevin så kallar jag mig själv för mamma. "Mamma hjälper.", "Lyssna på mamma." och "Får mamma eller pappa läsa sagan i dag?".

Men man kallar ju inte sig själv mamma när man talar med sitt 13-åriga barn. Eller gör man? När slutar man tala om sig själv i tredje person? Slutar det automatiskt eller är det något som man i framtiden jobbar bort? Finns det någon av er som aldrig börjat med det?

9 kommenttia :

 1. Jag hade verkligen inte tänkt börja prata så, men det kommer ju så automatiskt! Tror att det är jättesvårt att undvika.

  VastaaPoista
 2. Jag pratar ibland i tredje person, men nuförtiden väldigt sällan. Jag har nog inte medvetet jobbat bort det, så tydligen har det fallit bort automatiskt.

  VastaaPoista
 3. här har vi en mamma som blandar mamma/jag helvilt. jag har också tänkt på samma sak att när ska man enbart tala om jag? men jag tror det blir mer naturligt när barnet själv kan relatera sig som sig själv, jag, och inte barnets namn. kanske?

  VastaaPoista
 4. Jag blandar nog också, även om jag oftast pratar i tredje person. Jag tror det faller på automatiskt när barnet blir äldre och förstår vem jag, du, vi är osv... Själv pratar hon ju också i tredjeperson även om hon ibland säger jag.

  VastaaPoista
 5. Tyvärr kommer nog Kevin att få höra Pappa i tredje person tills han är ca. 50, för jag älskar att få säga att jag är pappa. Sorry K.

  VastaaPoista
 6. Jag hoppas det minskar av sig själv :P

  VastaaPoista
 7. Jag märkte för en tid sedan att jag börjat tala om mig själv som "jag" åt barnen, hade inte gjort något medvetet beslut eller så. Men jag blandar nog ännu, talar både om "mamma" och "jag". Så jag tror det minskar av sig själv.

  VastaaPoista
 8. Vår minsting är nu fyra och har nog talat om "jag" redan så länge att jag riktigt hajjade till av frågan. :D För visst har "jag" varit "mamma" i många herrans år. Men idag märkte jag på jobbet att jag talade om "Mélanie" istället för "jag" då jag talade med ett av de ynge barnen i gruppen. För jag har sagt att jag inte vill kallas för mamma där. ;) Heh. (Händer att några av barnen vill kalla för det, och brukar ju säga att jag nog är någon annans mamma och de har helt egna sådana!)

  VastaaPoista
 9. Hahhaa okej så det KANSKE går över av sig själv :) Bara att vänta då.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!