21.5.2015

Fråga om godisdag

Detta är egentligen inte aktuellt hos oss ännu men jag tror att det kommer att komma så småningom. Jag funderar på barn och godis. Kevin vet inte ännu vad godis är så vi har inte haft några problem vid godishyllan. Ännu.

Choko är han nog bekant med på grund av chokladägg som han fått. Han älskar choko. Precis som sin mor.

Men ja, ni som har äldre barn, när började ni med godisdagar? Eller har ni alls godisdagar? Vad får barnet på godisdagen, hur mycket godis? Fungerar godisdagen bra eller blir det forfarande bråk vid godishyllan?

"It wasn't me" heter denna bild. Senast vi besökte min mormor så drog Kevvan chokoöverit. Han skulle ha ätit hur mycket som helst så vi måste säga stopp. Men mig stör det inte om han drar överit ibland. Vi har ju aldrig godis hemma, så.

5 kommenttia :

 1. Alicia vet vad godis är tackvare kusiner och far/mor-föräldrar och nu senare tid också pga kalas. Men vi har godisdag på lördag men som vid påsk/jul/kalas har det ju blivit lite godis även om det inte är lördag. Hon får på lördag köpa godis själv i liten påse o betala själv. Oftast blir det ca 100g i påsen,vilket egentligen är lite mycket tycker jag,men hon tar gärna sånt som väger lite mer/stora så antalet godisar är egentligen inte så många. Det funkkar bra att hänvisa till lördagar o det brukar inte vara nå gnäll i butikerna andra dagar eller om man nekar o hänvisar till lördag.

  VastaaPoista
 2. Jag tycker man kan ta i beaktande hur barnet reagerar på godis också. Vår äldsta har tendenser till överaktivitet och att gå upp i varv när han fått socker i sig, och han skulle också hugga handen av sig mot en chokostång eller cokisflaska (som han glufsar i sig på tre röda) - not so good. Så vi begränsar intaget rätt långt. Med strax-5-åringen är det inga problem, hon är inte särskilt intresserad, äter nog om det bjuds men gnäller aldrig i butiken och kan lätt spara största delen av sina godisar om hon fått tex en ask eller påse. Och minstingen, som är bara ett år, har bara fått smaka nån enstaka gång på glass och bulle, typ. Med denhär kombinationen av barn har det blivit så att vi kör lördagsgodis, och försöker hålla det till just det. Och inga enorma mängder heller.

  VastaaPoista
 3. Vår äldre blir tre om några veckor och har hittills inte ätit godis, choklad eller druckit saft. Saft har han börjat fråga efter den senaste tiden och fått smaka ett par gånger, då juice utspädd med vatten. Godis har vi inte introducerat och vi har bett famo och mommo att inte bjuda åt honom heller. Glass fick han första gången just innan han fyllde två och lite innan dess började han förstå sig på bulla och Muminkex. Vi har haft sådan linje att så länge han inte frågat efter eller nöjt sig med alternativ så har vi inte bjudit heller. Så vi får se hur länge vi kan hålla honom borta från godis. Lillebror blir ett i morgon och jag kan redan se att det kommer bli svårt att hålla honom borta från bulla och kex lika länge som vi kunde med den äldre
  Sen då godis kommer med i bilden tror jag nog att det blir godisdag som gäller.

  VastaaPoista
 4. Vi har godisfredag mer eller mindre regelbundet (jag glömmer ganksa ofta bort det). Ibland om det råkar sig att barnen (eller det här hgäller nog bara Alva) är med i butiken kan hon få välja något, typ i storlek av en pätkis. Eller så har vi choko hemma och de får en bit per man. Ingea exakta regler eller rutiner och aldrig har vi haft något gnäll vid godishyllan ännu.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!