4.12.2015

Morsornas besserwisserattityd


Nu känns det som det jag kommer att skriva är väldigt flummigt i mitt huvud. Men jag gör ett försök ändå.

Jag har nu i något år funderat på den här rådande mammakulturen vi har i Finland och att hur jag mår troligen beror på till en liten del också på det. Den hemska pressen man känner. Kommentarerna man hör och läser. Att man alltid känner sig sämre på något sätt. Och hur du än gör så känns det att något blir "fel". Att man borde göra bättre. Att det ofta blir en besserwissernyans i mammadiskussionerna.

Helt konkret var jag med om detta här om dagen när jag på FB frågade om folk kan rekommendera någon bilstol som skulle kunna passa åt en 3,5 åring. Detta helt enkelt för att jag är för lat just nu att börja gå igenom en massa bloggar och skriverier och testresultat, som jag gjorde senast. Ville bara ha tips som skulle leda oss i rätt riktning.

Jag gissade att diskussionen om huruvida barnet ska åka med ryggen emot färdriktning eller ej skulle börja i den kommentarstråden.

Och mycket riktigt så kom den. Givetvis måste det påpekas att barnet nog såååååå länge som möjligt ska åka med ryggen i färdriktning eftersom det är så mycket säkrare. Som om jag, och säkert alla andra i hela universum skulle vara medvetna om det. Det var trots inte det jag ville diskutera, ville bara ha konkreta tips på stolar.

Jag är säker på att de som kommenterade färdriktningen inte tänkte desto mer på det. Knappast ville de vara några besserwissrar. Men så blev det nu bara. Och så blir det lätt när det blir diskussion om t.ex. amning (men guuuuhhhh alla vet ju att ammande är det enda rätta för att bla bla bla…), babymat (men huj, hur kan någon mata den färdiga burkmaten åt sina barn….), sovande (huuuur kan någon ha sina barn och sova i samma säng, man blir ju aldrig av med dem sedan!), tutt (nejnejnej det förstör tänderna!), socker (äter ditt barn smaksatt yoghurt?! Hen hamnar nog i helvetet pga. det!) eller träning (vah, det är ju redan tre månader sedan förlossningen och du tränar inte ännu???). Ja, det finns massvis med exempel.

För några år sedan när jag var nybliven osäker morsa så bara sög jag i mig allt detta. Gör bra, gör rätt och så pluggade jag. Men paskat, det är inte värt det konstaterar jag nu nästan fyra år senare. Man prioriterar en del för man kan inte göra allt. Kanske har jag också äntligen lyckats få lite skinn på näsan vad gäller detta. Och det beror endast på att jag kommit till den insikten att jag är en sjukt bra morsa. Och det har inget med bilstolar, amning, burkmat, pottande och what not att göra.

Vet ni. Igår var jag själv nära på att skriva en kommentar med besserwissernyans på FB. Det handlade om fläckborttagare. Men sen lät jag bara bli. Bra så. Låt folk göra som dom gör.

PS. Bilstolen får ni höra mer om när vi väl kommit så långt. :D

PPS. Hälsningar till 3jorn i Amsterdam: Jag tror jag vet vad vi ska ha!

19 kommenttia :

 1. Känner SÅ igen mig i det du skriver - men från hundvärlden i Sverige. Shit vilka besserwissers det finns, och en massa tyckande om andras hundägande (allt från vilken mat man ska ge, till uppfostran, träning, dagis eller dagmatte, hurudan sele eller halsband man har etc). Jag har lite kommit till samma punkt som du - jag gör mitt bästa, och jag gör det faktiskt ganska bra. Man prioriterar, slarvar med vissa saker, är noggrannare med andra. Mycket viktigare att man själv inte mår dåligt av pressen än att man följer vissa saker till punkt och pricka. Kan bara tänka mig att med barn måste de känslorna vara dubbelt större. PUSS!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahhaa ojnej! Tänk att det är smma meininki med hundar. Suck! Kämpa på! Och pussa Oliver!

   Poista
 2. Jag känner inte riktigt igen mig! Antingen är det för att mina vänner inte är besserwissers eller så är det väl bara jag som inte snappar upp alla måstena. Hoppas du nu inte tycker jag är besserwisser nu, haha. Jag tycker om att diskutera olika sätt att göra saker på då det kommer till barnuppfostran, men jag tycker inte det att någon annan gör på ett annat sätt än jag betyder att jag gör fel eller att hen tycker att jag gör fel. Just amning, babymat, socker och sovande tycker jag att alla skall hitta det sätt som funkar för dem, deet verkar finnas lika många sätt som människor tycker jag. Allt är rätt i min bok så länge både barn och föräldrar är nöjda och glada. Min rådgivningsdam är också helt ljuvlig! Så inte ens därifrån känner jag någon press. Den enda som kanske lite kan säga något som jag irriterar på är min Mamma, haha, och henne kan jag handskas med ;-) Men jag har nog alltid haft en rätt stark självkänsla också och den har bara vuxit i och med att barnen också växer och verkar bli helt vettiga typer. Tur att du börjar känna dej säkrare också! För du är alldeles garanterat en helt supermamma! Det sitter i kärleken inte i hur man gör med de små detaljerna tycker jag.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack för din långa kommentar. Inte har jag heller vänner eller kompisar som sysslar hemskt mycket med besserwissermeininki, utan det är på nätet jag stöter på allt. Om jag undrar över något så har jag oftast googlat det och sedan hamnar man antingen i en diskussionstråd där skiten flyger åt alla håll eller på en blogg med en massa åsikter om dittan och dattan. Och sen slutligen har hela den där klumpen av åsikter jag läst blivit för mycket. Man kanske inte borde googla. Någonsin. Ever. :D

   Poista
  2. Aijo. Sen om man är en osäker skiträdd förstagångsmorsa så känns det lättare att ta tag och genomföra just alla domhär små deltaljerna "by the book". Jag tycker att förstföderskor borde få någon ordentlig mental coaching om de så önskar :D

   Poista
  3. Hahhaa Kevvan modellerar så min tanke bryts emellan. Tänkte ännu säga att detta måste vara lite liknande tryck som de som insjuknar i ätstörningar känner. Trycket utifrån och hur samhället tycker att man ska vara. Nu ska jag fortsätta modellera :D

   Poista
 3. Usch, jag blir tydligen ganska lätt en besserwisser - or so they say iaf. Både min syster och en av mina bästa kompisar har anklagat mig för att vara en besserwisser, och det tog jag i min tur ganska illa upp för. Förstår inte riktigt varför man ens specifikt blir tillfrågad om nånting, för att sen stämplas då man ger svar.... Och då försöker jag verkligen vara diplomatisk, och vara medveten om hur jag uttrycker mig och så. Men tydligen måste jag jobba vidare på det, hehe. Fast istället har jag nog (med dem båda åtminstone) hellre tagit till en axelryckning och ett "jag vet inte", för jag blev så ledsen av att bli kallad besserwisser när jag bara ville hjälpa att jag inte vill riskera det igen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha. Men alltså om man specifikt frågar om något och man ger ett svar på det är det en annan sak. Tycker jag. Om man tar exemplet med bilstolen så är det ju skillnad på att svarar man på min fråga och tipsar om en bra stol, eller om man börjar predika om vilket håll barnet ska sitta i stolen. Förstår du? :D Jag vet att jag säkert själv varit en besserwisser för jag har ganska mycket vetskap om "hur man ska göra" eftersom google varit min bästa vän :D Men nu försöker jag verkligen fundera på hur jag svarar på en fråga eller hur jag kommenterar något.

   Poista
  2. Hehe, känner som Linda här :) Det är helt tydligen mig du syftar på i ditt inlägg, och det var aldrig meningen att göra det till en "bra mammor låter sina barn åka med ryggen i färdriktningen" diskussion, utan mitt tips var att en britax two way är så stor att det går att sitta baklänges om man vill, och att vi har en överlopps som du kan få. Ett vänligt tips då du bad efter det och en chans för mig att bli av med vårt säte. win-win liksom. Alla uppfattar saker så olika att det är nästan helt omöjligt att undvika att någon tar illa upp någonsin. Jag brukar försöka plocka åt mig den informationen jag behöver, och låter resten fara förbi. Folk är oftast ute i helt ren välmening, och det blir ju helt bakvänt om man börjar undvika att hjälpa till för att någon tar illa upp. Det var alltså ingen kritik, utan bara mitt svar på din fråga. peace out.

   Poista
  3. Som jag skrev så är jag säker på att du inte menade något illa eller tänkte kanske inte desto mer på hur det blev. Jag vet ju att du är en bra typ och garanterat inte skulle villa kommentera något dumt åt mig.

   Och tusen tack för att du erbjöd stolen, den var ju inte den rätta för oss eftersom vi snart igen skulle ha varit tvungna att byta. Men det är ju också skillnad på att skriva att stolen går att ha åt båda hållen och på att tillägga att "det är typ 100 gånger mera safe att sitta i bilen med ryggen fram så länge som man bara ryms.".

   Du vet. "Det är hundra gånger bättre att amma sitt barn.". "Det är hundra gånger bättre att ha en balanscykel." "Det är hundra gånger bättre att äta ekologiskt." "Det är hundra gånger bättre att inte använda napp." Etc etc.

   Jag är helt hundra på att jag själv kommenterat något liknande fast jag inte menat något illa. Det är ju ändå fakta att dagens föräldrar mår sämre än någonsin och till stor del beror det väl på alla krav vi/dom känner att finns.

   Därför vill jag poängtera detta eftersom vi själva kan bestämma vad och hur vi säger/skriver saker. Det är ju vi själva som kan ändra på det. Och jag hoppas att jag med mitt inlägg har fått ens några att inse det. Jag vet ju nu hur mammadiskussionerna fungerar och kan ta det med en nypa salt. Tyvärr visste jag inte det när jag var nybliven morsa.

   Jag tog absolut inte din kommentar som någon sorts kritik. Du visste ju inte åt vilket håll vi vill att K ska sitta. :D Och jag visste redan att saken skulle komma upp när jag bad om tips på stolar. Det var när några kompisar kommenterade diskussionstråden och konsstaterade att TÄNK att det alltid ska komma upp som jag kände att JESS det var alltså inte bara jag som reagerade.

   Men som jag skrev på FB, jag är sjukt tacksam över alla tips och vet nu ungefär vad vi behöver. Så där sparade lata jag väldigt mycket tid när jag inte behövde surfa igenom halva nätet för att veta vad vi ska ha. :D

   Poista
  4. Jag måste ännu kommentera, mest för att jag är en besserwisser :) men det är också skillnad på hur man tar saker och vad man vill läsa in. Med min kommentar om 100 gånger mera safe var syftat på just den stolen, för den lär ha fått dåliga testresultat som framåtvänd, men bra som bakåtvänd fastän man kan ha den åt båda hållen. Den stolen skall man alltså ha bakåt så länge det går, sen helst byta till bältestol. Den går alltså att ha framåt, men det skulle kännas riktigt ruttet att rekommendera en dålig stol åt någon om det sen skulle hända något och jag var tvungen att bära det på mitt samvete. Det kom tydligen inte ut så.

   Det är synd att föräldrar/människor i allmänhet mår så dåligt nuförtiden, men det är väl ett symptom av vårt samhälle som mest koncentrerar på yta? Varannan människa har en PT, men hur många satsar på sitt mentala välmående lika aktivt? Tänk o folk tränade sitt självförtroende 4-5h i veckan? jag tror inte att man skulle må så dåligt som man gör nu.

   Jag försöker tänka att folk oftast menar väl och att ingen egentligen bryr sig vad jag gör. Det har funkat ganska bra för mig. Jag har gjort otaliga stålliga beslut men också många bra. Det är livet. Som Stubb skulle säga: "sori" och så tar man sig an nästa problem

   Poista
  5. Nå WORD!!! Det där med mental träning, det skulle folk verkligen må bra av. Eller nå, kanske helst kombon av både psykisk och fysisk träning. Men jag tror det börjar vända nu, känns som vi kommit till en brytningspunkt och det talas allt mer om det mentala. Och det är ju bra!

   Som sagt, jag tog inte illa upp. Och för mig är det en självklarhet att ungefär alla bakåtvända stolar får bättre resultat. :) Natinati!

   Poista
  6. Måste ännu tillägga. Jag är ledsen om du kände att mitt inlägg var på något sätt riktat personligen till dig. Det var det inte. Har varit med om liknande otaliga gånger och det råkade nu vara den här gången som det blev ett inlägg av det eftersom också andra reagerade. Som sagt, jag tycker verkligen detta är ett problem och vi kan själva påverka hur vi uttrycker oss och på så sätt minska på trycket föräldrar känner. Och andra människor i samhället för den delen, inte bara föräldrar som mår dåligt juh.

   Poista
 4. Det är ju de med dom som är besserwisser att dom inte kan se att någon annans sätt skulle vara lika rätt som deras.sorgligt nog!tycker att de är sååå dumt att man i barn frågor/metoder(allt som handlar om mat,amning,bilstolar etc.) ska framhäva ett rätt och ett fel sätt.jag tycker inte att man själv kritiseras lika mycket för något man själv gör fast någon annan skulle göra olika(menar vanliga sysslor,sådant som inte är föräldrar lateralt),men herregud om du matar ditt barn på annat sätt än jag gör,då,då är de plötsligt fel.alla är olika,vuxna som barn.de som fungerar för er fungerar kanske inte för oss,men kommer vi till samma slutresultat är väl bådas metoder ändå lika mycket värda??!!

  VastaaPoista
 5. Haha, bilstolsdiskussionen är en klassiker! När vi skulle köpa bältesstol åt vår pojke sålde jag den gamla bilstolen på FB, och det urartade till en besserwisserdiskussion utan like om framåtvända vs bakåtvända barn. Jag ba "Öh, jag vill bara sälja en bilstol, spänn av lite va". :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahahahahaa, tänk att den diskussionen alltid blommar upp :D

   Poista
 6. Jag är så dålig på att kommentera nu förtiden när jag bara läser via telefon! Men, ja, du har så RÄTT!!! Hur orkar en del bara påpeka saker som ger en annan dåligt samvete när man egentligen bara vill fråga eller som i kommentaren över, sälja en sak. Oftast vet nog jag som mamma bäst och vill jag ha ett råd frågar jag om det ;)
  Det är tur att man växer i sin mamma-roll men det är sorgligt att veta att man kan må så dåligt som du gjort bland annat pga andras kommentarer.
  Som du skrev i det nyaste inlägget, du har lyckats helt super bra med Kevin så bra gjort! Bra även att du nu kan sålla lite bland kommentarer och "tips och råd"!
  Sedan är inte hemmalivet, föräldralivet så mysigt och pyssligt som en del vill ge sken av..jag viker inte undan med att beskriva verkligheten för jag tror faktiskt att det ibland kan behövas visas den bilden också.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag har helt samma problem vad gäller bloggar. Läser alltid på telefonen och det är så jobbigt att kommentera och oftast blir man utslängd när man försöker kommentera :P Men kiva att du orkade kommentera :D

   Jo, det sägs ju att föräldrar mår sämre än någonsin och mycket beror på alla "krav". Så det är väl knappast bara jag som kännt så här.

   Poista

Roligt att du kommenterar!