13.3.2016

Utfärdstips: Kronbergsstrandens öde spökvillor

Vi har länge planerat att åka ut och kolla de öde villorna på Degerö (Helsingfors) och först i dag blev det av. Området heter Kronberg, eller Kronbergsstranden (Kruunuvuori / Kruunuvuorenranta på finska, kolla Google så hittar du massor info). Det var ett fint villaområde under slutet av 1800- och början av 1900-talet. Invånarna visste ändå inte vad som skulle hända med området så de investerade inte i att upprätthålla villorna på grund av den osäkra framtiden. 

Sedan blev det krig och området lär ska ha varit i både tyskarnas och ryssarnas ägo. Businessmannen Aarnio köpte upp området och planerade att bygga ett helt nytt bostadsområde men hans planer gick aldrig igenom. Så där står de gamla villorna fortfarande, helt öde och övergivna. Några är i så bra skick att man kan gå in, några har fallit ner och en del har bränts upp.

Så otroligt sorligt tycker jag. Ännu på 1970-, 1980- och 1990-talet spenderades somrar i villorna. Men nu är de helt förstörda.

Vi gick på spökjakt i villaområdet. Tur att det var en solig fin dag så att vi inte såg några spöken. Men stämningen var underlig.

Villa Hällebo är den byggnaden som bevarats bäst.

Vi vågade oss in och titta.

Det fanns mycket konst på väggarna.

Från fönstren var det havsutsikt.

Kevin tyckte det var SJUUUKT spännande att gå inne i huset.

Villa Kissinge lär ska ha varit den största och finaste villan. Kolla här. Så himla sorgligt.

Utsikten genom Villa Kissinges tak.

Denna lilla villa vet jag inte namnet på.

Vi drack kaffe på det soliga berget.
Mina killar."Mamma det är lite snett!"

Där skulle man inte riktigt våga gå in.

Det faller ihop riktigt snart.
Vi såg inte alla villor och har lovat Kevin att vi far på nytt till spökvillorna på sommaren.

Kronberg är verkligen ett vidunderligt utfärdsmål som jag rekommenderar. Man kommer nära med buss nummer 88 eller med bil. Vägen att promenera är inte lång och jag tror man tar sig fram med barnvagn eller cykel på vägarna om man vill (den lila rutten på kartan nedan).

Det byggs nya bostäder i Kronbergsstranden så jag är osäker på vad som händer med villorna. De kanske inte finns kvar så länge mer?

Här en karta. Vi lämnade bilen ungefär där i ändan av Huvudvägen. Den lila rutten är enklare att gå än den blåa.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!