19.7.2016

Boktips: Varför blev det så svårt att äta?

Som ni vet så har jag under våren funderat mycket på ätande och mat och konstaterat att det nog aldrig varit lika jobbigt att äta som idag. Det tutas olika saker från olika håll och ena dagen ska man äta någon viss grej och följande dag ska man inte. Det finns tusen olika specialdieter och man blir bara snurrig i huvudet. Vi överöses med info från alla olika håll och man vet varken ut eller in till slut.

Därför blev jag väldigt intresserad av Hanna Partanens (dietist och universitetsexamen inom hälsovetenskap) nyutgivna bok Puurot ja vellit sekaisin - Miksi syömisestä tuli niin vaikeaa?. Jag rekommenderar den varmt åt dem som funderar på dessa saker. Jag slukade den i ett huj. Jag var kanske inte till 100 procent av samma åsikt som hon om allt, men för det mesta konstaterade hon också att man inte behöver följa några rekommendationer slaviskt om det känns att något inte passar en själv.Här kommer lite grejer som hon tar upp i boken.

Kokosolja
Det är pop med kokosolja och marknadsföringen har lyckats verkligen bra. Visst är det en bra olja som dessutom innehåller laurinsyra som har en antibakteriell effekt. Oljan tål höga temperaturer och är bra att steka i. Men oljan innehåller inte fettsyror som vi behöver i våra kroppar. Linol- och alfa-linolensyra är fettsyror jos kroppen inte själv kan tillverka så dessa måste man få ur sin föda. Kokosolja innehåller inte alfa-linolensyra alls och linolsyra bara en bråkdel av vad t.ex. rypsolja innehåller. Som huvudsaklig fettkälla är kokosolja alltså inte bra, man måste få de viktiga fettsyrorna och mjuka fetterna från andra källor. (Fritt översatt från boken, hoppas det blev rätt).Är det dyrare att äta hälsosamt? Är gluten gift? Hur är det med mjölken? Hur mycket d-vitamin från burk behöver man? Om kaffe och hurdana kaloribomber till kaffe vi dricker. Färdig eller självgjord mat?

Om tillsatsämnen (salt och alkohol egentligen farligare än tillsatsämnen). Om salt och hur det egentligen är ett större problem för oss än socker. Om hur vi bytt ut vanligt salt med jod i till "finare" salter utan jod. Det har lett till att vi finländare igen börjat lida av jodbrist.Om smoothies och hur de kan innehålla lika mycket kalorier som en måltid, ändå ses de mest som mellanmål. Om hur vi tror att vissa saker är hälsosammare, t.ex. en Subway eller en fylld baguette (500-700 kcal). Om hur ett rågbröd med en halv avokado som pålägg innehåller hela 200 kcal. Om hur en wrap på McDonalds innehåller lika mycket kalorier som en Big Mac-hamburgare, och då tror man ju att wrapen är hälsosammare. Om hur 2 dl naturell fettfri yoghurt med tillsatta blåbär innehåller nästan en tredjedel av kalorimängden som samma portion med turkisk yoghurt. Om hur sällskapet påverkar vårt ätande.

Dessutom fanns det ett kapitel om hur matkulturen i Finland utvecklats. Det var till exempel intressant att läsa om 1950-talet då min mamma är född. Hon tänker ju helt annorlunda om mat än jag.Ja, det fanns massor intressant. Jag har en känsla av att många tror att de äter hälsosamt men kanske inte tänker på hurdana kalorimängder mat som anses hälsosam kan innehålla och så överdoserar man lätt (avocado, fröknäcke, nötter etc.) Läs mer här.

En bok med en bra inställning och som tar oss back to basics.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!