10.8.2016

Så gick jag ner 13 kg

Det är många som kommenterat mitt förändrade utseende. Jag får mycket positiva kommentarer men har också fått höra av den äldsta generationen att jag borde gå upp tre kilo. Då ville jag helst slå människan i fejset men lät så klart bli, hah!

Det är många som undrat hur jag egentligen lyckades och detta är ett inlägg jag tänkt skriva i många månader. Får se om jag lyckas formulera mig vettigt och kortfattat för jag har så mycket att säga.

Jag vill också påpeka att detta är min högst personliga erfarenhet och texten innehåller inga sanningar. Det som fungerar på mig kanske inte fungerar på någon annan.

Jag tänkte börja med beskrivande före och efterbilder. De första har ni sett tidigare.

Den vänstra bilden knäppte min coach i januari och den högra i slutet av maj.
Den vänstra bilden knäppte min coach i januari och den högra i slutet av maj.
Årsskiftet 2015-2016 till vänster och maj 2016 till höger.

I januari började jag alltså känna att jag äntligen skulle ha ork att försöka göra något åt mina depressionskilon som jag samlat på mig de senaste åren. Mitt BMI började vara på lindrig övervikt och jag märkte att kroppen inte mådde bra och att jag måste göra något åt saken. Och än idag är jag väldigt förvånad över att jag lyckades så bra.

Jag hade läst om Cambridge-programmet i medierna och tänkte att detta kanske är det mest idiotiska jag gör men kände ändå att jag måste testa. Jag har aldrig gjort något liknande. Jag hittade en coach och besökte henne. Hon kollade min vikt och mätte mina värden och vi snackade om mitt ätande. Sedan berättade hon om programmet. Hon rekommenderade att om jag ville gå ner tio kilo så ska jag hålla på i tio veckor.

Dieten har många olika nivåer. Under de olika nivåerna äter man olika mängd kalorier och ersätter måltider med deras produkter. Visst låter det som humbug, hahaa? När man byter upp en nivå så tar man vid varje ny nivå in en ny riktig måltid per dag i kosten. Man liksom övar sig på en måltid åt gången.

Jag började på den lägsta nivån, då åt jag ingen riktig mat, endast deras egna produkter för att hålla kaloriintaget lågt. Jag stannade på varje nivå i ungefär två veckor. Jag började med cirka 500 kalorier om dagen. Sedan blev det 800, 1000, 1200 och slutligen 1500.

Jag träffade min coach en gång i veckan för en checkup.

Första bilden tagen när jag började och andra när jag slutade programmet.


Men vad var det som gjorde att detta fungerade så otroligt bra på mig då?

- Att ha en coach. Att jag träffade henne varje vecka och jag ville ju liksom inte moka. Hon hade dessutom en härlig inställning. Om man lite mokar så går det nog att åtgärda, sa hon ofta. Hon var liksom inte för hård utan verkade ha en sund inställning.

- Att jag fick börja dieten så hjärndött. Jag behövde inte fundera desto mer på kosten eller räkna kalorier, jag bara åt produkterna med jämna mellanrum. Jag kunde lära mig långsamt eftersom det kom till endast en riktig måltid per nivå. Så jag hade två veckor på mig att lära mig varje ny grej. Efter tio veckor hade jag lärt mig långsamt men mycket. Och hunnit få nya vanor.

- Att jag fick se snabba resultat. Jag är otålig på det viset att om det inte verkar hända något så ger jag upp. Nu märkte man ganska snabbt att det hände saker vilket gjorde mig helt otroligt motiverad.

- Att det var dyrt. Det att jag betalade många pengar motiverade mig ytterligare. Jag fuskade inte alls eftersom jag inte ville slänga mina eurosar till spillo.

Första bilden tagen när jag började och andra när jag slutade programmet.


Vad har jag lärt mig då?

Att räkna kalorier är något som låter som neurotiska tanter som är med i Viktväktarna gör. Men i och med programmet förstod jag att kalorier faktisk spelar roll. Jag lärde mig att välja kalorisnåla alternativ och att granska kalorimängder. Jag fick till exempel en chock då jag råkade kolla på kalorimängden i mitt fröknäckemix. 580 kcal per 100 gram, när vårt vanliga knäckebröd 335 kcal. Och då hade jag ätit mängder av fröknäcket och trott att det är hälsosamt. 

Jag har lärt mig att göra mina måltider kalorisnåla genom att äta mycket grönsaker. Förutom att måltiderna blir mer kalorisnåla med hjälp av grönsakerna så får jag i mig mycket bättre näring. Jag undvek också pasta, ris och potatis under dieten fast det inte hörde till deras koncept. Numera kan jag ibland äta också det.

Jag har lärt mig att näring är något man inte ska strunta i. Jag har helt enkelt ändrat mitt tankesätt. Näring är viktigt, det får oss att orka. Varför då proppa i sig en massa skit? Jag äter regelbundet, frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål. Jag försöker att inte avvika från det. Jag märker direkt om jag ätit sämre en dag, om näringen jag fått i mig inte varit så bra. Det känns liksom i magen, jag blir snabbt hungrig och det känns inte alls bra. Jag kan ofta känna mig neurotisk när andra inte funderar på ätandet och maten lika mycket som jag. Men jag vet själv att det är det bästa för mig.

Jag har lärt mig att sluta smygäta. Det är många som har barn som äter godsaker i smyg på kvällen. Också för mig blev det en vana. Jag har slutat. Jag lyckades bryta mönstret. Jag kan bra äta något litet gott i form av glass, en tårtbit, popcorn eller pannkaka, gärna tillsammans med barnet. Men godiset har jag helt skippat. Och underligt nog har jag inte ens saknat det. Det känns mest bara äckligt att jag skulle trotta i mig sådant i min stackars kropp. Under dieten åt jag noll godsaker och drack ingen alkohol.

Även min kära man gick ner några kilo under dieten för vi åt så mycket bättre här hemma. Och han har ju inte så mycket att ta ifrån.

När jag officiellt slutade med dieten så gick jag ännu ner något kilo efter det. Troligen för att min kost var så bra. Under semestern har kilona hållits borta fast jag ätit aningen sämre och fått i mig ganska mycket alkohol.

Till programmet hör egentligen också motion, men den biten har jag inte fått att fungera. Jag har alltså motionerat väldigt lite. Jag hoppas jag får någon motionsinspiration snart. Kanske skulle en PT fungera för mig med tanke på coach och pengar?

Bilden tagen för några dagar sedan innan en promenad.

Något som möjligen kan ha påverkat mina resultat är att jag skar ner på konsumptionen av mjölkprodukter i samma veva. Det hörde inte till programmet. Jag har i åratal känt som att min kropp på något sätt är i obalans men egentligen har det inte funnits något fel. Jag misstänker att min stora konsumption av mjölkprodukter kan ha något med saken att göra. Men det kanske jag skriver mer om i ett annat inlägg.

Så ni kanske gissar att jag känner mig helt otroligt mycket bättre i min kropp nu än i början av året. Jag är väldigt stolt över det jag åstadkommit och det har inte bara påverkat mig utan hela min familj.

Kläder som tidigare var för små på mig är nu för stora. Det blir givetvis dyrt när jag måste köpa en del nytt, men det är endast roligt. Jag blir så glad över att kläder sitter snyggt på mig. Jag känner inte längre ett behov att gömma mig i stora tält.

I våras kunde jag stanna upp och beundra mig själv i spegeln, hah. Nu börjar jag ändå vara van med hur jag ser ut, men visst beundrar jag mig själv ibland ändå. Jag bär min kropp på ett helt annat sätt nu än tidigare. Folk som träffar mig sällan säger att de nästan inte känner igen mig för att min habitus ändrats så mycket.

Jag vill också tro att jag kommer att vara piggare denna höst än den förra. Det får vardagen visa.

Just nu väger jag mindre än jag trodde att jag mera någonsin kunde väga. Jag väger mindre än jag gjort på över tio år, säkert mera. Min nuvarande vikt är den som jag alltid tänkt att är min idealvikt med tanke på min längd. Och jag äter mera nu än jag gjorde förut. Visst är det tassigt?

I love the new me.

Under veckornas gång skrev jag ner tankar. De inläggen hittar ni här:

6 kommenttia :

 1. Var du inte jätte hungrig i början? Kan du beskriva exakt vilka påsar o hyrwdu åt i början? :) jag är så sugen på att pröva denna metod. Hur hittar man din couch?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hejssvejs. Nä jag var faktiskt inte hungrig, underligt nog. Du kan gärna skriva ett meddelande till mig via bloggens FB-sida om du vill veta detaljer. Du hittar den genom att söka på muffinaround.com. :) Ha det så bra!

   Poista
 2. Att du inte kunde motionera beror ju på att du inte fick i dig tillräckligt kalorier (500 per dag är verkligt verkligt lite). Nu då du äter mer hittar du säkert ork för motion.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack för ditt påpekande. Du kanske inte läste ordentligt det maratonlånga inlägget, men 500 kalorier per dag var intaget endast de två första veckorna. Sedan ökade det stadigt. I mitt fall har orken inget med kalorier att göra. :)

   Poista
 3. Tack för detta inlägg! Härligt att läsa och du ska verkligen vara stolt över dig själv! Jag tror också på det du skrev, att de HAR betydelse med "lätta instruktioner", en coach och att man investerar i projektet! Klart man borde kunna lyckas ensam också, men det hjälper säkert till mycket i motiativationen!

  VastaaPoista
 4. Jag är imponaerad! Jättefint har du jobbat, du SKA vara stolt över dig själv!! :)

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!