24.9.2016

Om att minska på mjölkprodukter i kosten

Sedan februari har jag varit mjölkfri. Eller tja, egentligen har jag nog inte varit mjölkfri utan bara minskat konsumptionen av mjölkprodukter drastiskt.

Jag har alltid älskat mjölk, yoghurt, kvarg, ost etc etc. Och jag har aldrig sett något fel med det, man får ju starkt skelett att mjölkprodukter. Det är ju hälsosamt liksom! Men min kropp har varit i obalans i åratal. En obalans som jag aldrig riktigt kunnat förklara.

Jag snackade med en läkare om min situation (liksom om många olika saker) och hon rekommenderade mig att testa vara mjölkfri en tid, bara för att se vad som händer. Så när jag gjorde om min kost i och med min diet så tog jag tag i detta i samma veva.

Jag får fortfarande i mig mjölk men jag har ersatt många produkter med mjölkfria. I mitt kaffe häller jag fortfarande en liten skvätt vanlig komjölk och om min mat innehåller mjölk så är det inte så farligt. Jag har märkt att det finns bra ersättande produkter så det har inte ens varit svårt.

Jag tror att en liten kloss i min viktnedgångssuccé hade med detta att göra. Min kropp känns liksom annorlunda, men jag kan inte riktigt förklara det.

"Mjölkpropagandan" är faktiskt aningen skrämmande om man börjar läsa om det. Jag tänker inte desto mer gå in på det ämnet men om man är intresserad så lönar det sig att läsa Images artikel Miksi suomalaiset juovat maitoa enemmän kuin yksikään toinen kansa?.

”Meillä on ollut erittäin vahva tuottajien omistama Valio, joka on onnistunut kouluissa, sotaväessä ja muualla markkinoimaan tuotteitaan. Valtion ravitsemusneuvottelukunnassa istui pitkään teollisuuden edustajia. Neuvoloissa ja kouluissa on jaettu Maito ja Terveys ry:n aineistoa virallisina dokumentteina – siis suurimmat meijerit ovat sitä kautta jakaneet ruokatietoa lapsille.”

Helsingin yliopiston maitoteknologian professori Tapani Alatossava sanoo, että Suomessa ei juuri ole Valiosta riippumatonta maitotutkimusta. ”Meillä ei ylipäänsä ole riippumatonta maitotutkimusyksikköä ja rahoituskenttää niin kuin monissa muissa maitomaissa”, hän harmittelee.

Viime vuosina tutkimuksen ja maitoteollisuuden intressit ovat törmänneet ympäri maailmaa ravitsemussuositusten vuoksi. Muutamissa maissa suosituksissa on ensimmäistä kertaa otettu huomioon ruoan ympäristövaikutukset. Maito- ja lihateollisuus ovat kaikkialla vastustaneet sitä kiihkeästi.
Ja, mycket tänkvärt tycker jag. Och jag är nöjd över mitt val. Jag rekommenderar alla att testa lämna bort mjölkprodukter i några veckor för att se om man känner någon skillnad. Jag gör det. Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!