10.12.2016

Man måste inte säga högt sin åsikt om allt

Alltså wow vilken storm det varit i bloggosfären. Denna gång om psykisk ohälsa, ett ämne som kommer mig nära. Jag tror att stormen började här.

Visst får folk tycka vad de tycker. Men det kan vara farligt att göra det om ett ämne som man inte riktigt förstår.

Jag medger. Jag förstod inte detta med psykisk ohälsa förut. Jag kunde säkert ha formulerat ett liknande inlägg för många år sedan. Men nu förstår jag.

Jag har också hört kommentaren: Men du har ju allt så bra, varför mår du dåligt?.

Fy fan vad det är svårt att förklara. För visst har jag allt bra. Helt otroligt bra. Men om det är något jag lärt mig så är det att människan är en komplex varelse, vårt psyke är invecklat. Det är så himla mycket som påverkar, barndom, uppväxt, hur man blivit bemött, människorelationer, hurdana skyddsmekanismer man byggt upp, vad man varit med om etc.

Jag har kommit fram till många insikter under mitt första terapiår. Det är som att jag skulle ha tusen knutar i min hjärna och i mitt hjärta och att några av dem skulle ha nystats upp. Men många finns fortfarande kvar. 

Under de senaste åren har jag märkt att det finns de om förstår vad psykisk ohälsa handlar om. Och så finns de de som inte förstår. Man märker ganska snabbt vem som hör till vilket läger. Om man inte riktigt förstår så kanske man kan hålla tyst. Man måste verkligen inte ha en åsikt om allt. Det kan verkligen göra skada. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!