19.2.2017

Boken som fick tårarna att rinna

Jag har tidigare skrivit ett inlägg Flickan som inte pratade - selektiv mutism. Där skriver jag om den selektiva mutism som jag led av som barn. Inlägget fick väldigt mycket respons och tack vare inlägget fick jag faktiskt för första gången i mitt liv träffa en annan person med selektiv mutism. Den träffen var rörande, viktig och gav mig flashbacks.

Jag är också med i en FB-grupp med namnet "selektiivinen mutismi", där är det mest föräldrar till mutistbarn som skriver. Jag läser ganska lite finska böcker men via gruppen såg jag att Laila Hirvisaari har skrivit en roman som berör ämnet. Jag köade i några månader efter ett biblioteksexemplar och nu har jag läst boken.

Laila Hirvisaari - Hiljaisuus (Tystnaden)

Händelserna i boken placerar sig till 1940-talet och berättar och Inga som blivit så traumatiserad av kriget och sina föräldrars död att hon slutar prata helt som fyraåring. Hon talar inte med någon, inte ens sina farföräldrar som hon bor hos. Hon bär alltid med sig ett block i förklädets ficka som hon skriver i när hon behöver kommunicera. Hon blir mobbad i skolan men kan inte försvara sig eftersom hon inte pratar.

Att få dyka in i Ingas huvud och läsa om hennes tankar är mycket intressant för mig som inte heller har kunnat kommunicera med alla när jag var liten. Hennes funderingar låter bekanta.

Inga har varit med om en mycket traumatisk upplevelse och till följd av det blev hon stum. Jag kunde inte låta bli att fundera vad det är som är mitt trauma, som fick mig att sluta prata. Jag har aldrig varit med om krig och död, men saker kan kännas stora och hemska för en liten känslig flicka. Ingen vet mitt trauma men det finns faktiskt lite nya teorier kring det sen jag skrev inlägget om min mutism.

Boken har ett starkt slut och mina tårar började rinna när jag läste sista meningen. Det är sällan jag gråter av en bok, men det var så himla känslosamt. Så ifall ämnet intresserar och man läser på finska så rekommenderar jag verkligen denna bok.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!