12.4.2017

Graviditeten hämtade med sig ryggbesvären

Senast jag skrev handlade det om Kevins sjukor. Nu handlar det om mina krämpor. Något som verkligen kastar mörka moln på himlen gällande denna graviditet är mina ryggproblem.

När jag väntade Kevin så hade jag också ont i ryggen men det kom först i slutet av graviditeten. Nu har jag haft ryggont redan i flera månader och vi är först lite över halvvägs. Och det känns nästan som det blir värre hela tiden. Jag börjar ha svårt att klara av en vanlig dag och då gör jag inte ens något fysiskt jobb. Bara att ta mig till och från jobbet med två byten av färdmedel känns tungt. På morgonen brukar ryggen kännas relativt okej men sedan under arbetsdagen får jag mer och mer ont. På hemvägen hämtar jag ofta Kevin från dagis och så kommer vi hem, ska laga middag, leka och allt det vanliga och jag skulle bara helst ligga ner. På kvällen kan det vara riktigt ont.

Jag har inte motionerat på länge för det känns som det blir värre av ansträngning. Jag hade en övertidsledig måndag förra veckan då jag bara låg på soffan hemma. På kvällen hade jag nästan inte alls ont. Jag önskar att jag hade möjlighet till bil eftersom det skulle underlätta mycket.

Så jag är faktiskt ganska orolig över hur det ska bli när jag är höggravid. Senast kom ju krämporna mot slutet. Magen är givetvis större nu andra gången. Jag är fem år äldre, är det kanske mer påfrestande för kroppen? Livet är också annorlunda denna gång när man redan har ett barn och inte bara kan ligga i soffan och kolla Netflix när man kommer hem från jobbet.

Jag skaffade ett stödbälte för länge sedan men har haft lite svårt att använda det. Jag är kissnödig konstant och det känns nästan obehagligt med bältet som trycker på.Förra veckoslutet besökte jag osteopat. Det var en intressant upplevelse. Hon studerade min nedre rygg en stund och frågade om jag fallit på rumpan. Och visst, några dagar efter första ultrat var det världshistoriens halaste dag här i Helsingfors. Hela marken var isig och det hade kommit ett nytt lager snö på. Jag halkade och föll på rumpan när jag promenerade hem från den öppna rådgivningen.

Jag blev skrämd och det tog lite ont men sen glömde jag bort hela grejen. Osteopaten sa att något hade hamnat lite snett i fallet och hon jobbade mycket för att fixa det. Jag märker en viss skillnad men tyvärr är det sjukt fortfarande. Jag vet inte om det skulle krävas fler besök eller vad grejen är.

Så, nu vet jag inte riktigt vad jag borde göra. Går jag till läkare så är säkert sjukledighet ungefär den enda hjälpen jag kan få därifrån. Skulle ogärna bli sjukledig, åtminstone för längre tider. Jag skulle bli så galet uttråkad. Kunde en fysioterapeut hjälpa mig? Ett osteopatbesök till? Någon sorts massage?

Min nästa rådgivning är direkt efter påsk. Och jag är inbokad i en fysiogrupp till slutet av månaden. Men det känns som en evighetslång väntan.

Snälla kommentera gärna om ni har erfarenhet av liknande preggobesvär. Hjälpte något?

Magen för några veckor sedan. Halvvägs i graviditeten.

16 kommenttia :

 1. Jag hade stora ryggproblem när jag väntade mitt andra barn. Med första barnet hade jag bara lite men med andra var det hemskt. Mycket fogvärk också. Upplevde aldrig att stödbältet hjälpte mig. Det som däremot hjälpte var akupunktur och Gua sha- massage. Så det är mina tips till dig :) Hoppas det hjälper!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa låter bekant. Utom att fogvärk har jag väl inte ännu lidit av. Jag har ingen erfaranhet av akupunktur. Kanske man borde testa? Det enda dåliga är att man blir fattig om man ska testa allt, hahahaaa. Tack för tipset!

   Poista
  2. I Raseborg får man gratis akupunktur som väntande mamma (om man har orsak då alltså). Fråga på din rådgivning om samma gäller hos er?

   Poista
  3. Oj vilken lyx. Tror inte vi har det här i Helsingfors :(

   Poista
 2. Jag hade ryggont med båda barnen men om jag minns rätt så under senaste graviditeten så hade som mest ont i mitten av graviditeten, ryggontet flyttade sej till fogarna istället och jag hade foglossning sen resten av tiden och fortfarande, 4 månader senare, kan jag känna av det ibland. Mitt ryggont var bättre av vila, men inte för mycket vila heller, och av att inte anstränga mej så mycket. I jobbet, som kock med tunga lyft, har jag vid varje lyft tänkt på att använda benen och hålla fötterna i knäts riktning, alltså stå rakt med fötterna och undvika att lägga vikten på ena benet, alltså stå "snett". Stödbältet hjälpte pyttelite, mest hjälpte det med att hålla byxorna uppe. xD jag lider med dej, för jag vet hur jobbigt det är när man har ont i ryggen och det känns som om ryggen går av. Hoppas det öser sej för dej! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ojoj ditt jobb låter nog tyngre än mitt. Jag kan ändå ganska bra undvika lyft och så. Tack för din kommentar!

   Poista
 3. Jag hade mycket problem med ryggen under graviditeten (har också annars dålig rygg och får låsningar hela tiden) och det var inte roligt eftersom det i mitt jobb var en hel del tunga lyft och andra fysiskt ansträngande uppgifter. Vissa gånger gjorde det så ont att jag bara ville gråta. Sa till på rådgåvningen och jag fick en tid tilö läkare och sen remiss till fysioterapeut. Av henne fick jag olika övningar att göra för att stärka upp ryggen och de hjälpte mig bra, men allra bäst var det då när jag inte jobbade för då hade jag helt klart minst ont. Hade också en elastisk stödgördel som hjälpte en del om jag skulle vara i farten mycket. Så fysioterapi kan jag rekommendera att du ska begära, och kanske kolla upp med någon massör också. Finns såna som specialiserat sig på massage för gravida bland annat. Hoppas du får hjälp för dina besvär!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jag ska definitivt fråga efter en akutfysiotid när jag går till rådgivningen. Jag har alltid trott att jag har bra ryggmuskler. Å andra sidan har jag inte tränat superaktivt de senaste åren. Men kanske någo övningar kunde hjälpa mig också. Tack för kommentaren!

   Poista
 4. Prova akupunktur, har haft så mycket hjälp av det för alla möjliga former av värk och ont.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack för tipset! Ska fundera på att testa det. Har aldrig varit på akupunktur så det skulle vara intressant.

   Poista
 5. Hej å grattis till babyn! Gillar din blogg å det har varit roligt att följa med er familj. Speciellt nu då vi också väntar tillökning i augusti.
  Gällande osteopaten så krävs det nog flera besök enligt min erfarenhet. Vad sa osteopaten själv?
  Vad sitter du på för stol på jobbet? Kunde det hjälpa att testa olika stolar?
  Hoppas det löser sig!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack! Och grattis själv! :)
   Nå osteopaten sa typ att om det inte hjälpte så kan jag komma på nytt. Men först efter att jag själv frågade om fortsättningen. Hon verkade inte direkt ivrig över ett besök till. :P
   Vi har egentligen bara vanliga kontorsstolar på jobbet och min stol och ställning är checkad av jobbets fysioterapeut. Kanske jag borde lägga mig i någon soffa med laptopen :P

   Poista
 6. Jag har genetiskt dålig rygg, precis som resten av släkten (överrörlig, muskler som krampar för att skydda ryggraden, nervsmärtor o.s.v.) Första gången jag gick till osteopat tyckte jag det var störtlöjligt, han bara stod och drog mig i benen ju. Andra gången märkte jag att han visste precis vad han gjorde och tog bort en massa låsningar.
  Blev gravid i september och var så nervös för hur ryggen skulle hålla. Hittade en PT med Mamma Mage-utbildning och hälsade på henne precis innan jul. Nu är jag i vecka 34 och kör fortfarande hennes träningsprogram så ofta jag orkar. Jag är så förvånad över hur bra det har gått - peppar peppar och allt det där. Jo, jag känner av foglossning och jag blir trött i ryggen o.s.v. Men faktum är att just nu egentligen inte har problem med mitt "standard-ryggont".
  Det finns ju väldigt många olika typer av ryggont, håller tummarna för att de ska hitta något som hjälper just dig. För min del tror jag att övningarna hindrar ryggmusklerna från att krampa ihop, och rörliga muskler gör att allt funkar mycket bättre...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oj var hittar man PT:n med Mamma Mage-utbildning? Just nu har jag inte vågat anstränga mig hemskt mycket när jag inte riktigt vet vad som felar :( Konditionen bara rasar. Vad bra att du hittade något som hjälpte dig.

   Poista
  2. Här finns en lista http://mammamage.se/hittadincertmammamagetranare/

   Inte jättemånga i Finland, men... Hoppas du hittar nåt som funkar!

   Poista
 7. Ta kontakt med Marika Ståhl-Railila! Hon är fysioterapeut och har, bland annat, mamma-mage utbildning! Du har kanske redan hennes kontaktuppgifter men de finns också här http://www.mommyandme.fi/?page_id=7

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!