24.4.2017

Min gamla kompis, förlossningsrädslan, är fortfarande kvar

Jaha. Det börjar vara den tiden i livet då man ska börja fundera på sin förlossningsrädsla. Suck. Om jag skulle få välja så skulle jag inte villa gå igenom en förlossning igen, men då är det väl lite svårt att få ut barnet.

Senast jag var gravid besökte jag pelkopoli (Polikliniken för patienter med förlossningsrädsla) men upplevde inte att det var till någon hjälp. Man kan diskutera saken hur länge som helst men det ändrar inget. Inte för mig. Ni som följt med mig en tid minns kanske att min förlossning verkligen inte var något drömscenario. Den erfarenheten hjälpte inte min förlossningsrädsla ett dugg...

Och nu är jag här igen, i denna situation. Vad ska hända denna gång? Jag har nyss fått två tider inbokade till pelkopoli, till maj och juli.

Skrattade till högt när jag läste brevet som kom med. "Rädslan kan liksom andra känslor hanteras och kontrolleras. Man kan förvandla rädslan till en kraftresurs." Blev nästan ledsen när jag läste det. Det fixade jag verkligen inte senast... Suck och stön.

13 kommenttia :

 1. Den här gången har du i alla fall något självupplevt att lite utgå ifrån. Så kanske det hjälper lite på något sätt?? Sköt om dig!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo, jag vet exakt hur hemskt det är :D Hahahaa. Tack ska du ha.

   Poista
  2. Hahaa, jag menade att det kanske är lättare att bearbeta och kanske pelkopolin hjälper bättre, hoppas! Skriv gärna ett inlägg om det ifall det inte blir för personligt och du därför inte vill. Kämpa på!

   Poista
 2. Jag tänker som föregående talare.. att du kanske kan ha nån hjälp av förra förlossningen? har inte upplevt förlossningsrädsla,visst lite rädd var jag nog men hanterbart, så det är svårt att veta hur det är. Jag önskar att du får en positiv förlossningsupplevelse denna gång! :)

  VastaaPoista
 3. Jag hade samma då jag skulle föda barn nr 2. Då visste jag vad jag hade att vänta och var på riktigt livrädd för förlossningen! Ännu värre då jag valt att föda ensam(gemensamt beslut från oss båda i familjen samt äldre barnet är högkänsligt så att få barnvakt mitt i matten var inget alternativ)
  Pelkopolin hjälpe skit o ingenting, tyckte de mer skrämde opp mig. MEN! väl inne på förlossningen försvann mina rädslor! Just like what. Helt otroligt! Jag drog mig in i en egen bubbla och hanterade allt helt på ett annat sätt än med första. Mina förlossningar har verkligen inte varit som man önskat, första blev utsliten efter 2 timmars krystarbete, andra försvann hjärtljuden många gånger o bromsarna var bort från sängen att de snabbt kunde göra mig till hätäsektio! Men efter andra förlossningen så känner jag inte stor ångest o rädsla om det kommer baby nr 3 nån gång. Vi får hoppas att det händer något liknande åt dig. Att föda är ändå en sak du måste gå igenom och du får ju det bästa slutresultatet! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oj vad skönt att det blev så för dig. Det är ju just det, man vet inte hur man reagerar och hur man hanterar situationen.

   Jag har också funderat på snitt. Men jag vet inte ännu. Inget alternativ, förutom kanske storken, känns bra.

   Poista
 4. Jag rekommenderar varmt Hypno Birthing och att ha med sig en doula! Samt gå med i Aktiivinen synnytys gruppen på FB :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vill ännu länka till den här videon som berättar om Hypnobirthing, eller överlag att kunna slappna av under fölossningen.
   https://www.youtube.com/watch?v=-aR2rAN7zjA&t=272s

   Poista
 5. Har också utvecklat förlossningsrädsla sen förlossningen 2015. Plötsligt var den bara där! Ska till pelkopoli om någon vecka och är också så skeptisk till hur det ska kunna hjälpa mig. Har övervägt doula men sist och slutligen är det som är mest återkommande i mitt huvud: kan det inte finnas ett tredje alternativ? Hoppas du får hjälp, skönt att hitta någon annan som tampas med samma sak så här på slutrakan, trots att man såklart hellre skulle kunna önska bort rädslan för äggen del. Kram och krafter till dig!

  http://www.sararasmus.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ojoj I feel you! Du hade inte förlossningsrädsla innan? Jag har ju haft det ungefär hela livet. Vet inte varifrån det kommer. När har ni beräknat? Hoppas du får hjälp. <3

   Poista
 6. För egen del ska det såklart stå.. 😅 damn you autocorrect!

  VastaaPoista
 7. Om du har tid och ork så rekommederar jag förlossningspodden och speciellt avsnittet som heter "barnmosrkan som ville dö. Fast utan bedövning..." Tyckte dom pratade om så bra saker i det avsnittet. Överlag är förlossningspodden riktigt bra för att höra hur andra upplevt sina förlossningar.

  H. En som plussade idag.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!