21.1.2018

Femmånaders Melissa

Lillisen blev hela fem månader gammal redan. De största sakerna som hänt inom senaste månaden är kanske ätandet, sovandet, nyfikenheten och behovet att hela tiden greppa tag i något.


Just nu äter hon tre gånger om dagen och ganska små mängder ännu. Hon har inte varit lika matglad som sin storabrorsa var i tiderna (jag misstänker fortfarande att han var hungrig konstant). Äppel och päron är de största favoriterna. Och batat. Nu har hon också fått smaka på kött också. Och gröt! Hon öppnar nog munnen lättare för varje gång och när det är någon favoritmat så gapar hon stort.


Hon sover fortfarande bra på natten. Vi hade en kort period som han vaknade och härjade lite men det gick över. Hon vaknade också för att äta mycket tidigare än tidigare (hah vilken mening!). Men nu har det stabiliserat sig igen.Men dagssömnerna har varit ett skämt nu i några veckor. Hon vaknar alltid efter prick 30 minuter för att skrika. Oftast vaggar jag henne till sömns men alltid somnar hon inte. Om hon somnar så skriker hon med 5-15 minuters mellanrum och man får vagga henne konstant. Hon sover på balkongen så det är kallt att stå där. Men det händer ju mycket med sömnen när bebisen blir fyra månader gammal. Sömnen ändras och liknar mer vuxnas sömn. Jag skulle så innerligt önska att detta skulle gå över strax. Det har ju hållit på i en månad.


Hon är också väldigt nyfiken och vill ta tag i allt. På skötbordet nappar hon allt hon har bredvid sig på hyllan. För några dagar sedan nappade hon en näve pasta från 3jorns tallrik. Hon gillar att ha saker i handen och undersöker dem koncentrerat. Hon viftar också med leksaker som har bjällror eller annat ljud. Hon för inte ännu aktivt saker till munnen. Utom sina egna händer.


Hon vänder sig från rygg till mage hela tiden men kan fortfarande inte svänga tillbaka så man får hela tiden vara och svänga på henne. Hon orkar nog ligga på mage en stund men börjar alltid sen gnälla efter en stund när nacken blir trött. Hoppas hon snart lär sig svänga åt andra hållet.Vi var till Barnkliniken för andra gången där kardiologen ultrade hennes hjärta. Hon hade ju två hål i hjärtat när hon föddes. Nu senaste gång var det redan lite svårt att få undersökningen gjord när hon härjade så mycket. Men han hittade nu endast ett hål, så det mindre hålet har vuxit ihop. Vi behöver inte gå på kontroll längre utan saken kollas nästa gång först när hon är fyra år gammal.


Hennes dygnsrytm är ganska lika som senast, hon blir trött med två timmars mellanrum. Hon har också flera gånger vaknat tidigare än 10 på morgonen så kanske våra sena morgnar börjar vara över snart.Vi har också gått på vår första mamma-baby-aktivitet här i vårt idrottshus (om man inte räknar med mammabruncher och -träffar). Det var mamma-babyjumppa och vi ska definitivt gå  igen.Nu har hon också för första gången varit över natten hos min mamma och hennes man. Alla tyckte det var ganska spännande. En gråtattack hade hon fått på kvällen, säkert märkte hon att vi varit borta redan en tid. Men sedan lugnade hon nog ner sig och natten hade gått som den brukar.

Hon fortsätter växa så det knakar. Hennes mått är 9080 gr och 67,5 cm.
Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!