6.4.2018

När man ska sova så får man inte och när man sku få sova så kan man inte

Jag minns ännu med värme när jag var en utvilad hemmamamma. Visst vaknade jag på natten för att ge mjölk åt Melissa men vi sov till 10. Morgontimmarnas sömn gav mig mycket energi. 

Jag har ju aldrig klarat av sömnbrist speciellt bra. Jag led av det i flera år men det har varit bättre här emellan. 

Nu har ändå nätterna ändrat. Visst Melissa sover till 6-7 utan att äta men man får stoppa tutten i hennes mun flera gånger om natten. Just nu tror jag att hennes övre framtänder håller på att komma igenom så hon är lite fittig. 

Och om det är något jag blir av sömnbrist så är det fittig. Hon har inte somnat om längre då 6-7 när hon fått mjölken. Så vi vaknar typ fyra timmar tidigare än för några månader sen. 

Båda barnen har ju varit sjuka med olika sjukdomar och det har också tärt på mig. Man är ju orolig och hjärtat brister när ens barn är sjuka. I många nätter var vi rädda för att Melissa skulle spy på natten så det var svårt att sova. 

Så det börjar kännas som jag är inne i en dimma. Jag blir irriterad på allt och alla. Jag orkar inte med det helhetsansvar som jag har för familjen. På påsken glömde jag bort många saker som skulle packas med när vi skulle någonstans. Hårdskivan räcker liksom inte till. 

Jag sover en natt i veckan i arbetsrummet men nu känns det inte som det räcker längre. Har ju ändå åtta månader av väckningar på natten i bagaget. 

Idag försökte jag under en timme sova på dagen. Det blev inte till något. Jag har aldrig klarat av att sova på dagen. Så när man ska sova så får man inte och när man skulle få sova så kan man inte. 

Om vi bara någonsin får färdigt hemmaprojektet och Melissa flyttat till sitt eget rum så kanske vi kan köra någonslags sömnskola. Hon börjar väl vara tillräckligt gammal för att stoppa in själv tutten i munnen. Det är mitt stora hopp som jag lever på. 

Lustigt att med Kevin var det så att han inte alls kunde sova som en minibebis men sen lärde sig när vi sömnskolade honom. Med Melissa är det tvärtom, hon har sovit bra tidigare men det blir sämre hela tiden. Men det har jag ju hela tiden varit beredd på, att de bra nätterna tar slut. Paskan määrä on vakio som man brukar säga. 

Nå nästa natt är barnfri. Jag ska sova som en dåre.


Ibland känns nog småbarnslivet precis som på bilden under. Tur att jag inte har några "work deadlines" just nu. Men den kapaciteten används nog till mycket annat i stället.

4 kommenttia :

 1. Jag vet inte om du tänkt på det men du kallar din dotter "fittig" när hon sover dåligt. Och att du själv blir "fittig" när du inte får sova. Det jag vill säga är bara att genom att använda det kvinnliga könsorganet som svordom så förstärker en synen på kvinnor som jävliga, sneakiga, jobbiga. Jag vill inte vara elak men bara få dig att tänka på vilka ord du använder.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaha jag har aldrig ens tänkt på att ordet skulle ha med könsorgan att göra. Har bara varit ett ord som uttrycker en känsla. Konstigt att det blivit så. Använder aldrig grundformen av ordet. Någonsin. Det "särähtää korvaan" som man säger på finska. Bra att du påpekade!

   Poista
  2. Tänkte fråga om du kollade på Efter Nio idag men kommentaren hade ju kommit tidigare än programmet sändes på tv. De snackade om ordet där.

   Poista
 2. Nej, har inte sett det avsnittet men ska se det nu! Tack!
  Jag har bara själv funderat på ordet och pratat om det på mitt jobb (för ca sex månader sen), där det så klart viftades bort av mina manliga kolleger med att "det är ju bara ett ord" medan kvinnorna sagt att det var bra jag påpekade det.

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!