8.6.2018

Den vackra lupinen är ett hot och läggs till i listan över förbjudna introducerade arter

Jag vill börja med att säga att jag inte vet någonting om blommor. Alla blommor och växter vi haft brukar dö ganska snabbt. En grönväxt (som jag inte vet namnet på) har mirakulöst nog klarat sig vid liv i flera år hos oss. Jag vet inte hur det är möjligt. Jag är liksom en stadsflicka som inte haft så mycket kontakt med blommor.

Ju äldre jag blir desto mer har jag börjat beundra blommor. När jag är ute och promenerar beundrar jag blommorna i naturen och när jag går förbi en blombutik suckar jag och önskar att jag hade mycket pengar så vi ofta kunde ha fina blommor hemma.

En blomma som nu finns i naturen som jag tycker är så HIMLA vacker är lupinen. De brukar ju finnas längs vägarna och jag vet inte hur många gånger jag påpekat deras finhet åt 3jorn den senaste veckan.

De finns också bakom vårt hus så jag plockade en härlig bukett som jag satte i en vas på balkongen. Jag beundrade blommorna hela tiden.Jag har nog någon gång hört att det är något mysko med lupiner. Att alla inte diggar dem och att de är typ ogräs. Lite som maskrosor som jag också tycker är fina när de blommar. Men först igår råkade jag stöta på en artikel om lupiner och att de är en invasiv art som skadar ekosystemet. Jag ba: WHOOOOT! Kan något så vackert vara så skadligt?

Människan har hämtat lupinen från Nord Amerika till Europa på 1800-talet och nu sprids den och tar utrymme av de växter som naturligt ska växa här hos oss.

I artikeln står det att det ska bli förbjudet att importera, odla och inneha lupiner. Man borde alltså försöka minska på deras levnadsyta. I den här artikeln står det att man hjälper till att hindra spridningen om man plockar dem och lägger i en vas, men slänger dem innan de gör frön. De ska i blandavfallet, inte i bioavfallet. Så inte vet jag, får man nu ha dem eller får man inte?

Kanske är det ändå okej att plocka dem om man ser till att slänga dem innan fröna kommer.

Tromsöloka finns redan på listan över invasiva arter men nu ska då lupinen, vresros, parkslide och jätteslide läggas till på den.

Så nu har jag lärt mig något nytt om blommor! Och kanske ni också?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!