2.6.2018

Om jag bara hade vetat - Ett brev till 18-åriga mig själv

Efter att Maaret Kallio hade intervjuat fem kändisar om vad de idag skulle vilja berätta åt sig själva när de var unga så har #olisinpatiennyt figurerat mycket på some. Visst skulle det vara sjukt om man kunde gå tillbaka i tiden och berätta lite sanningar åt sig själv? Jag tänkte leka med tanken, att jag kunde gå tillbaka till 18-åriga mig själv. Vad skulle jag säga?

På min 18-årsdag.
Hej!

Hälsningar från framtiden! Jag sitter och skriver åt dig på min telefon, för det är så vi gör numera. Jag vet att ni just ska få internet hem men i dagens läge har man internet med sig konstant. Mycket behändigt men också ganska ångestframkallande.

Vad vill jag säga åt dig utan att berätta för mycket om det som komma skall? Först vill jag lugna dig och berätta att du har det bra. Du kommer faktiskt få det mesta du önskar i livet (utom en mindre näsa!). Och inte ens jag vet vad som ännu komma skall. Men, ju mer man har, desto mer har man att förlora. Det kan man faktiskt ha lite ångest över ibland. För ju mer man funderar så desto mer skrämmande blir livet, men det vet du ju redan. Du har alltid funderat mycket. Du har alltid haft stora rädslor men ingen att berätta dem åt. Men jag säger dig, det är inte en svaghet att vara rädd! Det är faktiskt lite hälsosamt ibland, men jag vet att du grubblar mycket. Försök att hitta någon som du kan berätta om rädslorna för. Det skulle vara viktigt.

Det kommer också att komma en tid då du är tvungen att fundera tillbaka på allt som varit. Det kommer att vara tungt men du kommer att inse många saker som jag önskar att du insett i ett tidigare skede. Du kommer att ta dig upp från gropen, först lite skakig men efter en tid starkare än tidigare och med mer självkännedom än någonsin. Men innan det kommer du tyvärr att möta några riktiga rötägg som får dig att må dåligt för en lång tid. Sluta ändå inte tro det bästa av människor. Det kommer att vara svårt men du kommer att träffa så många fina nya personer också efter rötäggen. Slutresultatet kommer att bli på plus.

Du kommer inte att direkt få studera det du mest vill. Men ha tålamod, det kommer nog att lösa sig för du är så jäkla envis. Jag skulle också ge ett sådant råd att du kunde fundera även på någon annan bransch. Den branschen du vill jobba i är väldigt intressant men också turbulent och tung. Det kommer att komma en tid då du känner att dina studier varit bortkastad tid, men lita på mig, du kommer att ha nytta av dem ändå.

Studietiden kommer att vara en av de bästa tiderna i ditt liv. Du kommer att vara i ett mellanskede, mellan ungdom och vuxenlivet. Du kommer att få så otroligt många erfarenheter, nya vänner, äventyr och du kommer att ha det roligt och ganska bekymmerslöst. Njut!

Du är också så himla modig att du kommer att åka utomlands i utbyte och på praktik. Jag önskar faktiskt ibland att jag skulle ha samma mod även idag, men kanske det ännu kommer tillbaka.

Jag skulle också säga åt dig att du kunde försöka vara singel en lite längre tid i något skede. Det kunde vara väldigt hälsosamt. Det kommer att komma en tid då du besluter att du ska vara singel men givetvis kommer du att träffa ditt livs största kärlek just då. Och trust me, du kommer att veta genast att han är mannen du vill leva med. Du kommer att vara kär som en tok och det kommer inte att kännas alls lika som någon förälskelse tidigare. Du kommer att veta att han är mannen du vill bilda familj med. Men ha tålamod, det kommer att ta många år innan ni träffas och det är bra.

Vänner är viktiga för dig, du hänger ju med dem hela tiden. De kommer att vara viktiga även senare i livet så håll fast i vänskaperna. Senare kommer ni inte att kunna hänga hela tiden och du kommer att sakna det. Ni kommer att ses mer sällan men de finns ändå konstant närvarande i ditt liv. Vissa vänner kommer också att försvinna men som jag sa tidigare, du har ännu många härliga personer du kommer att träffa.

Kom alltid ihåg att det inte är fel på det du känner. Du har rätt till dina känslor, och JAAA man får faktiskt visa dem ibland också. Man behöver inte hålla dem inom sig. Du är känslig men du har inte ännu hittat styrkan i det. Fortsätt vara modig, envis, rolig, rättvis och precis som du är. Kom ihåg att du är du och det får du vara. Försök att inte oroa dig allt för mycket över framtiden, det brukar lösa sig. Det kommer att komma svåra tider men du kommer att klara dem och lära dig något av dem. De kommer att forma dig som person.

Du kommer ibland att fundera att när känner du dig vuxen. Enligt lagen är du ju det redan nu, men jag ska berätta en hemlis. 18 år senare känner jag mig fortfarande inte som en vuxen. Kanske jag aldrig gör det?

Jag har ingen aning om vart livet tar mig från skrivande stund. Men hittills har det varit ett otroligt äventyr. Faktiskt så otroligt att jag ofta tänker tillbaka på den tiden du nu just har framför dig, hela din ungdom. Have fun!

Hälsningar,
Du om 18 år.

Abikryssning, år 2000.

En nybliven student för 18 år sedan.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!