14.6.2018

TiomånadersMelissaHurra hurra hon är tio månader ida! Eller nå, för några dagar sedan.

Här har vi fart på! Men hon har för några veckor sedan lärt sig att komma ner från stående ställning så livet är lättare nu när man inte konstant behöver vakta henne. Några gånger har hon släppt taget när hon haft något i händerna men hon hålls nog inte länge stående utan stöd, några sekunder typ.Hon gillar att promenera runt så att man håller henne i händerna (aj min rygg!).

Hon har lite börjat promenera längs soffan så snart kanske hon promenerar längs väggar och skåp.Hon har hittat Playstationens on/off-knapp som piper så vi måste dra ut stöpseln. Nu är den inte lika intressant när den inte piper längre.

Hon älskar tvättmaskinen och diskmaskinen när de är i gång. Knapparna ovanför ugnen är också mycket intressanta för de piper.Hon hålls inte längre i "badstolen/badstödet" utan kan krypa iväg fast hon sitter i den, så att stolen följer med på rumpan, hahaha! Så om jag ska duscha när vi är på tumis så får hon vara i sin gåstol och titta på från badrumsdörren.

Hon har varit väldigt mammig den senaste veckan. Ska upp i famnen hela tiden men sen vill hon ändå inte vara där utan ska ner igen.Hon har nu lärt sig skillnaden på "vilkuta" (vinka) och "taputa" (klappa). Hon kan också high five. Kevin lärde henne för en vecka sedan var lampan finns, så nu vet hon det också.

Hon började för några dagar sedan träna på att dricka vatten ur snapsglas. Först var hon mycket skeptisk men redan andra gången började hon älska att dricka ur glaset. Och spotta ut vattnet såklart.Som jag tidigare skrev så har sovandet varit mycket dåligt. Det ser ut att komma tänder igen men det kan också vara hennes mage som stör. Vissa nätter har hon vaknat nästan en gång i timmen men ibland överraskar hon med att sova hela natten igenom. Det händer tyvärr ganska sällan. Men hon jumppar inte längre lika mycket i sängen vilket är skönt. Hon somnar 20-21-tiden och vaknar 06-07-tiden (Fast idag sov hon plötsligt till 8! Det har inte hänt på lääääänge!).Dagssömnerna har också varit ganska korta, ibland bara 30 minuter. Vi har försökt gå över till bara två sömner så det har varit lite tungt när hon sen sovit så korta päikkäre. Ibland blir vi tvungna att lägga henne och sova tre sömner.

Tur att vi inte har hund för hon skulle vara i vattenskålen och plaska konstant.

Hon har också ätit väldigt dåligt. Kan ju bero på tänderna eller magproblemen. Hon ska nu få börja smaka på surmjölksprodukter, spännande att se vad magen säger.

Hon har fått en liten ny kusin.

Jag förde henne i söndags till läkaren på grund av magen. Hon är så himla förstoppad och sen när hon bajsar så vrålar hon av smärta. Det är hemskt. Hon har fått Levolac länge men det hjälper inte riktigt. Inte heller plommon eller maltsirap har hjälpt hemskt mycket. Nu fick hon Pecorion men på tre dagar har det inte ännu hänt hemskt mycket. Hoppas det skulle hjälpa. Hon har i några veckor bajsat i pottan eftersom det tycks vara lättare för henne.

Chillisti på strandcafé.

Det värsta hon vet är när någon går ut genom ytterdörren utan henne. Herrejestas sådan raivare hon får. Varje morgon när brorsan och farsan far iväg så blir det skrikkalas. Men också andra gånger folk går ut. Eller bara ens öppnar dörren.

Iklädd brorsans hatt.

Fast hon för det mesta är nöjd så har jag på känn att hon har mer temperament än sin bror. Men det får vi se senare. Hon börjar ha lite egen vilja och kan nog också gråta krokodiltårar om hon inte får som hon vill.

I bussen påväg hem från dagis.

Hon älskar att vara ute men äter massor stenar och sand. Idag hade hon småstenar i bajset. Så det är lite jobbigt men hoppas det går över snart. Att gunga är en favorit ute (också för mig för då äter hon inte stenar).

Många intressanta knappar att undersöka.

Just nu älskar hon sina leksaker som har musik och blinkar. Ni vet dom där som man tänker att man AAAALDRIG ska köpa åt sina barn. Sen får dom sådana i gåva och man får lyssna på låtarna på repeat. Man hör dem till och med i drömmarna. Men hon blir så glad av musiken, ler, dansar och klappar, så det är väl värt det.

Så kan man väl också förvara Talk Murun om man vil.

Annars är det mest icke-leksaker som är intressanta, sladdar, fjärrkontroller, telefoner, vitaminburkar, tidningar etc.

Hei kaveri!

Hon tycker om att leka saker där man repeterar grejer. Till exempel kan hon ge en sak åt mig, sen ska jag ge den tillbaka och säga "ole hyvä", sen tar hon den och jag säger "kiitos". Detta kan man repetera trettio gånger i streck. Idag satt hon hatten på huvudet och tog bort den, satt på den, tog bort den etc.

Kreativa tuttlösningar.
Kreativa tuttlösningar.
Vi bytte till följande bilstol och det var ingen hit. Hon har alltid varit nöjd i bilen men jisses så hon vrålade (när jag skulle hem från Borgå för någon vecka sedan så vrålade hon så mycket att hon spydde). Kanske var det en så stor förändring när hon tidigare sattes i babyskyddet redan hemma och babyskyddet bars till bilen. Nu är hon ju i famnen när man går till bilen och så sätter man henne i stolen vid bilen. Hon är också mer upprätt i denna stol. Men nu verkar det ha lugnat sig som tur.

Inga mått denna gång eftersom det inte är någon rådgivning.

Jag har väntat på att hon ska lära sig äta själv från en påse. Här gjorde hon det plötsligt men nästa dag ville hon inte göra samma trick.
Mmmm här kan man äta sand.
Hon klättrade hela vägen upp för trapporna.

Nya stolen.

Snart kan man göra frisyrer.

På promenad.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!