31.7.2018

Jag har genomgått en nässprayrehab - Tips på hur du kan bli av med nässprayberoendeNu ska ni få höra om mitt nässprayberoende. Det är inte hemskt ovanligt att kvinnor blir beroende av nässpray under sin graviditet. Jag hade inga sådana problem under min första graviditet men under den andra kände jag mig täppt i näsan när jag skulle sova. Det händer ju mycket med slemhinnorna under en graviditet. Så varje kväll sprayade jag Nasolin i näsan för att kunna sova.

Babyn föddes men jag kunde inte sluta använda nässpray. Jag hade blivit beroende. Jag läste att slemhinnan blir inflammerad om man använder avsvällande nässpray länge. Man blir mer täppt än man var från början. Jag hade ingen snuva men när jag lade mig ner i sängen kändes det genast att jag blev täppt. Nässprayen fixade det snabbt.

Jag tror jag använt min Nasolin i över ett år. Man ska använda nässpray högst två veckor åt gången. Jag beslutade att jag måste bli av med beroendet. Jag frågade mina kompisar på Facebook om råd och jag fick många tips. Jag tänkte dela dem med er.

- Sluta tvärt och stå ut några dagar. Det kommer att lätta.

- Testa trappa ner genom att använda saltvattenspray (t.ex. Physiomer) istället. Den har en avsvällande effekt genom att den drar ur vätskan från svullna slemhinnor. När man använder vanlig nässpray så dras blodkärlen ihop. Det gör de inte när man använder saltvattenspray.

- Eller testa trappa ner med kortisonspray som är inflammationsdämpande. Den dämpar svullnad i slemhinnor men effekten kan ta några dagar.

- Finns också oljespray som man kan testa.

- Eller allerginässpray.

- Skölj näsan med näskanna. Låt ljummet saltvatten rinna in genom en näsborre till den andra.

- Använd nässprayen i bara ena näsborren i några dagar så den hinner vänja sig och svullnaden minskar. Sluta sedan helt, då kan du andas åtminstone genom en näsborre.

Hur gjorde jag då?


Vet ni det var så enkelt att bli av med beroendet att det är riktigt löjligt! Jag köpte saltvattenspray (på bilden) och tänkte att nu blir jag nog beroende av det eller att det inte kommer att vara lika effektivt som den vanliga nässprayen.

Jag tror jag använde den i tre kvällar och den fjärde kvällen märkte jag att jag inte var täppt när jag skulle sova. Sprayen öppnade näsan helt tillräckligt så jag kunde sova.

Innan detta hade jag använt barnversionen av Nasolin ganska länge eftersom vår vuxenversion tog slut. Kanske jag hade då redan trappat ner lite?

Så jag säger bara, ta i saken! Det är inte så jobbigt som man kan tro. Eller det var inte det för mig. Och hädanefter ska jag inte använda nässpray mer än två veckor åt gången. Och jag använder det bara om jag måste. Annars ska jag nog övergå till saltvattenspray!

Whohooo det var en lyckad rehab!Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!