17.8.2018

Ettåriga Melissa

Här kommer den sista månadsrapporten. Nu är hon ett år gammal. Jag fattar inte riktigt vart året har försvunnit, det har nog gått i racerfart. Samtidigt som jag ser fram emot att hon ska bli lite äldre så vill jag stoppa tiden och ha min lilla bebis en stund till.

Studiofotona är tagna av hennes pappa Björn Fagerholm.


Men hon är på god väg att förvandlas till en toddler. Mycket fart och många projekt på gång har hon hela tiden.Här kommer hennes favorithobbyn:
- Promenera runt medan någon håller hennes hand. Hon är fem före att börja gå själv.
- Klättra. Upp i sängar, fåtöljer och soffor. Hon kan inte riktigt komma ner försiktigt än.
- Leka kuckuuleken. Ofta på hennes eget initiativ. Hon lägger händerna för ögonen och då är det meningen att man ska leka.
- Visa var lampan är och sedan applodera åt sig själv för att man är så smart.
- Applodera åt sig själv alltid när man berömmer henne för något.
- Titta på Kevins futiskort. Kevin är mindre glad över denna hobby.
- Försöka komma åt ipadar och telefoner.
- Vara där Kevin är. Hon är ett stort Kevinfan.
- Klättra och gå i trappor.
- Bläddra i böcker med papperssidor. Behöver inte ens finnas bilder, bara det är papperssidor.
- Ha händerna i Kevins skor/crocs och krypa runt med dem. Nu har hon också börjat använda mina och 3jorns skor för detta.
- Gå omkring med gåvagnen i racerfart. I förrgår lärde hon sig backa, dvs. gå bakåt med vagnen.
- Hon är galen i bollar. Vilket är aningen humoristiskt när Kevin spelar futis och hon försöker komma åt hans boll.Att vara ute med henne är aningen trevligare nu för hon ska inte konstant äta sand och stenar. Men lite måste hon smaka ibland. Helst ska hon promenera runt och man ska hålla i hennes hand. Hon kan stå utan stöd ganska långa stunder om hon inte märker det. Och sen när hon märker det så får hon ett stort smil i ansiktet för hon tycker att hon är så skicklig.Hon trivs helt okej i vagnen fast hon har inte varit vagnbunden så mycket i sommar. Att åka bil däremot har blivit lite jobbigare. I SYNNERHET om Kevin inte är med på bakbänken. Då är hon mycket olycklig.Hon äter med god aptit. För tillfälle kan man mata henne burkmat om man ger en egen sked åt henne och hon får försöka äta med den själv mellan varven. Hon börjar bli ganska duktig med skeden och jag tänkte ge henne egen gröt någon morgon och se vad det blir till. Hon gillar att äta själv med händerna och äter riktigt bra. Vissa maträtter går ner bättre än andra. Hon äter nästan alltid samma mat till middag som vi. Till lunch får hon ofta burkmat för jag äter sådant hon kanske inte äter.Vi har börjat blanda vanlig mjölk i ersättningen. Men nätterna har blivit ganska dåliga de senaste veckorna så jag funderar om det är mjölken som stör. Har nu testat både vanlig mjölk och luomu. Funderade på att testa laktosfri och se om det har någon skillnad. Hon hade ju lite förhöjda värden då för några månader sen när någon mjölkallergi testades med blodprov.Det kan också hända att hon håller på att få tänder, men alltid har inte värkmedicin hjälpt.Hon sover två dagssömner men de håller på att bli kortare och kortare. Efter vår Mallorcaresa tror jag att jag ska börja köra in en dagssömn. Jag har nu några gånger satt henne i sängen och sova den första sömnen och hon har sovit riktigt bra då. Så kanske det är obekvämt att sova fastkedjad i en vagn?På nätterna vaknar hon för att gråta. Ibland tystnar hon själv efter en liten stund och fortsätter sova. Men ofta får vi gå in, sätta tutten i munnen, paja eller ge vatten. Känns surt att nätterna blivit så dåliga när hon tidigare varit en bra sovare och vi redan haft hela nätter. Jag tror vi måste ändra en aning i kvällsrutinerna så hon får mjölken lite senare, för jag tror hon håller på att få en sömnassociation. Men vi får hoppas att det här är bara en FAS! Men ibland överaskar hon med att sova en hel natt, som förra natten.

Även dessa utefoton är tagna av Björn Fagerholm.


På tal om FAS. När vår semester började så var hon ju plötsligt helt fast i mig. Ville hela tiden vara nära. Det höll i sig hela semestern, över en månad alltså. Men nu känns det som det lite lättat. Hon kan ibland vara i sitt rum eller i vardagsrummet för sig själv fast jag är i köket.Och på tal om köket. Att laga mat just nu är lite utmanande. Hon står nämligen i benen och vrålar för hon vill upp i famnen och se vad som pågår där uppe på spisen. Hon älskar att sitta i famnen och titta på matlagningen men det är ju lite svårt att göra allt med en hand, fast jag har blivit ganska duktig på det. Men i något skede börjar nog armmusklerna krampa och jag måste sätta henne på golvet och hon blir jättesur och sårad.Hon pratar mycket men inte riktiga ord. Hon kan säga ma-ma-ma-ma. Kanske betyder det mamma? Vem vet.

Träning pågår.

Hennes tidtabell som ettåring är ungefär:
07 Väckning
08 Frukost
10 Mjölk + dagssömn
12 Lunch
14 Mellanmål
14:30 Mjölk + dagssömn
16-17 Middag
19 Kvllsmål
20 Natinati

Halåå halåå! Hon vet ungefär vad man gör men en telefonlur.

Vi hade tänkt börja på Matteus musiklek nu i slutet av augusti så att vi har någon hobby en dag i veckan.

Hon gillar vatten och jag tror att hon snart ska få besöka simhallen för första gången.

Hon verkar just nu acceptera Famo och Momi ganska snabbt som skötare. Vilket är bra för hon ska från och med september skötas av Famo en dag i veckan. Och så övernattar hon ju hos Momi nu som då. Momis man tittar hon däremot på från ett säkert avstånd.

Hon har fått sitt första pass.

Jag fyller i måtten efter rådgivningen som är nästa vecka. Det känns som hon vuxit väldigt mycket under sommaren.
EDIT: 74,7 cm och 10,7 kg.

På väg på kalas.

Och promenaden fortsätter. Och fortsätter. Och fortsätter.

En Titanic-moment i lekparken med brorsan.

Födisfrukost på stranden.

Hon hittade ett par skor igen. Vi har skor överallt i lägenheten. Hittade min ena löpsko i vår säng här om dagen. Och Kevins crocs i leksakskorgen.

EN BOLL!!!! MÅSTE SPRINGA SNABBT EFTER!!!

Hon står och väntar på service. Hon älskar att man skuffar gåvagnen och hon står i den. Men hon gillar också att promenera runt med den själv.


Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!