3.8.2018

Så blev det när vi knäppte passfotona självVåra båda barn behöver pass. Kevins gick ut och Melissa behövde sitt första. Vi ska nämligen resa till Mallorca om 1,5 månad.

Att skaffa pass är inte billigt. 50€ för själva passet och FRIIKIN 25 euro för passfoton där man alltid ser misslyckad ut. Detta gånger två.

Jag har jobbat på fotobutik i flera år när jag studerade. När jag började så kostade passfotona 9,90 euro. Sedan höjdes de med några euro om jag minns rätt. Jag är inte bra på matematik men har passfotona inte blivit typ 150% dyrare. Crazy. 

Nå i dagens läge skickar fotobutikerna fotona elektroniskt till polisen så det tar ju lite resurser av dem. 

Jag råkade läsa någonstans att man riktigt bra kan ta passfotona själv. Jag ba: Herregud en av oss är fotograf till sitt yrke, nog ska vi lyckas ta passbilder på barnen och spara 50 euro till matkassan. 

Så vi läste på och det kom fram att det inte är hemskt svårt att ta ett passfoto. Man kan faktiskt göra det med mobil bara man ser till att avståndet är rätt så ansiktets proportioner inte förvrängs. Sen ska man se till att det inte blir skuggor i ansiktet och så måste bakgrunden vara jämn och vit. 

Det finns en webbtjänst, epassikuva.fi där man sedan kan beskära bilden så att ansiktet blir rätt storlek på bilden. Där via kan man också skicka in fotot till polisen elektroniskt. Även bra instruktioner för att ta foto finns på deras sida.

Att fota Kevin var ingen match. Men Melissa. Alltså vi var helt svettiga när vi hade fått ett foto på henne där hon tittade in i kameran och såg relativt normal ut. Vi skrattade under fotosessionen så att tårarna och svetten rann.

Vi fotade barnen på Kevins säng och vi försökte ha henne och stå där men hon trodde det var en lek och hon fällde sig ner på sängen om och om igen. Vi hade på en elvisp bakom 3jorn som fotade om hon skulle bli lika förvånad och fundersam över den som en timme tidigare då vi vispade grädde. Men nej, det var inte så spännande längre. Men jo, ett dugligt foto blev det och vi var nervösa över om fotona skulle gå igenom hos polisen. 3jorn fotade med sin systemkamera och använde också blixt för annars hade barnen fått skuggor i ansiktet av ljuset från fönstret.

Igår kom passen så fotona dög åt polisen. Hurra!
4 kommenttia :

 1. Oj! Visste inte att man kunde ta sina passfoton själv! Hade sparat några euron då redan. Bilderna blev ju super!

  VastaaPoista
 2. Vi har också lyckats med att ta passfoto själv på äldsta sonen. Det gick nog riktigt bra! Men nu då det var aktuellt för babyn i huset så hittade vi verkkokauppas erbjudande på passfoton för 1€ (vardagar 9-13 tror jag det är). Så ett tips för dem som inte vill trixa själva! :) -N

  VastaaPoista
 3. Tack för tipset! Bor utomlands och fick nu ansökan fixad på nätet och kan hämta ut passet då jag är i Finland :)

  VastaaPoista
 4. Alltså jag har inte fått några aviseringar om era kommentarer och har inte märkt dem!! Förlåt!! Jag brukar svara på allt men det här gick ju inte så bra :(

  VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!