23.10.2018

Hur underhålla två barn i helt olika åldrar?

Kraaaaaam syrran!!! Mössorna har vi fått av Breden.
Hela vårt första år med två barn gick väldigt smärtfritt. Inga stora svartsjukeattacker utan mest bara kärlek. Men nu när Melissa vuxit från en baby till en toddler så börjar det vara lite mer utmanande. Hon vill ju nämligen göra allt som Kevin gör och alltid vara där Kevin är. Hon ska påta på iPaden över hans axel. Hon vill bläddra och riva i Kevins futiskort. Hon vill vara med och spela brädspel (alltså äta upp spelpjäserna). Hon vill vara med och bygga lego (alltså söndra). Hon vill vara med och leka med bilarna (alltså rådda i bilraderna).

Kevin har nog haft långt stubin med henne tycker jag och vi föräldrar hjälper ju honom. För inte ska Melle ändå få komma och förstöra för honom. Och så har han lärt sig att om han sitter vid matbordet och gör sina grejer eller går till sitt rum och stänger dörren så får han vara ganska i fred. Visst står hon ibland och bankar på dörren och vrålar att hon vill komma in, men hon glömmer det efter en stund.

Ibland har de även gemensamma grejer på gång. Ofta någon lek med bollar eller då springer de efter varandra i hallen och köket. Det tycker Melissa att är superroligt och hon skrattar högt.

Men det är lite utmanande att vara på ensam med dem nu. Om Kevin vill göra något så är det ganska ofta något som Melle inte passar in i så länge hon är vaken. Så det är väldigt svårt att hitta på saker att göra då, så att alla kan vara med.

I torsdags var jag ensam med barnen på kvällen och då ställde jag till med disco. Vi lyssnade femton tusen gånger på Mun on pakko twerkkaa (Antti Tuiskus Rahan takii) och dansade. Det fungerade ganska bra på tremis.

Ni som är erfarna flerbarnsmorsor, har ni några tips för detta problem? Hur underhåller man dem båda eller uppmuntrar den äldre till att leka med den yngre? Vi ger mycket beröm åt Kevin när han ger Melissa uppmärksamhet och orkar hålla på med henne, men förstår ju också att han har väldigt olika intressen än hon.

Kevin har haft höstlov fredag-söndag. Vi har riktigt satsat så att han ska ha roliga grejer att göra och få mycket uppmärksamhet (för ofta är Melle den som kräver mer uppmärksamhet). Jag hade biobiljetter kvar som skulle gå ut denna vecka så jag tog honom på bio på fredag. På kvällen åkte vi till Itis där han fick välja ett pris för en grej som han uppnått efter mycket träning.

Hans första 3D-film.
På lördag tog min pappa och min bror med honom på HIFK-match. Det såg han massor fram emot och tyckte om det.


På söndag tog 3jorn honom till Walking with dinosaurs. Kevin hade nämligen fått biljetter till Fast & Furious showen i julklapp men den inhiberades. Så biljetterna byttes mot en dinosaurusshow.Så nu har han nog haft ett sådant lyxigt höstlov. Vi har däremot inte haft så mycket gemensam familjetid under helgen men det känns bra att kunna dela på oss. Man kan ju göra så himla roliga grejer med Kevin när han är så stor. Melissa är ju mest ett yrväder just nu så man blir lite utmattad av att ha med henne någonstans. Men hon verkar vara helt nöjd här i hemmaknutarna. Hon har liksom inte så höga krav ännu.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Roligt att du kommenterar!