16.10.2018

Krämpor i kroppen eller snippan efter en förlossning? En fysioterapeut kan hjälpa dig!

Ja, det är en snippa.
I samarbete med fysioterapeut och MammaMage-tränare Marika Ståhl-Railila.

Hörni! Det är galet hur mycket man kan få veta om sin kropp bara genom ett besök hos en fysioterapeut!

Det är ju så att en kvinnokropp går igenom en stor omställning när den först är gravid och sedan föder ett barn. Vilken prestation! Och det är ju inte alls underligt att man blir kvar med problem i kroppen efter det. Tvärtom är det väldigt vanligt att kvinnor har problem, men det pratas inte om dem. Inkontinens, problem med ärret från episiotomi (när man vid förlossningen klipper i mellangården så att barnet ska rymmas ut), större problem med underlivet, svag muskulatur, spänd muskulatur, magmuskeldelning, ryggbesvär... för att nu nämna några.

Men nu känns det som något håller på att hända. Att kvinnor mer börjat prata om detta och söka hjälp. För man kan faktiskt få hjälp fast vi inte får det via kommunala sidan. Vilket man absolut borde få, men tyvärr är vi inte där än.

Om man bryter ett lillfinger så kan man få flera besök hos en fysioterapeut för att rehabilitera fingret. Men kvinnor som gått igenom förlossningar får inget. Hur sjukt är inte det?

Marika tillsammans med snippan (det var väldigt intressant att studera den!)
Jag hade äran att träffa Marika Ståhl-Railila som är en fysioterapeut och MammaMage-tränare. Marika tar emot på Mommy and Me på Brändö i Helsingfors och i sitt hem i Sibbo. Jag tänkte berätta vad som hände på mottagningen och vilka saker vi gick igenom så kanske du som funderat på om allt riktigt är okej med din kropp efter förlossningen kan hitta mod och ork att besöka någon professionell som kan hjälpa dig. För jag tycker varenda kvinna borde gå hos en fysioterapeut som är specialiserad på mammakroppen efter en förlossning.

För det första, jag har läkt hyfsat bra efter mina graviditeter. Efter Kevins förlossning blev jag ju med ett trauma som fortfarande märks i min kropp. De gjorde episiotomi på mig då men jag upplever att ärret inte stört mig desto mer. Ont var det givetvis till en början. Efter Melissas förlossning, som blev ett planerat snitt på grund av min förlossningsrädsla, har jag också läkt bra. Det tog längre att läka efter snittet än den vaginala förlossningen men det känns att kroppen återhämtat sig fint.

Det jag däremot har haft problem med är min rygg. Under båda graviditeterna har jag haft jätte ont i nedre ryggen. Och det har jag haft nu efter den andra förlossningen också. Ibland är det bättre och ibland värker det mer. Och det känns som det är exakt samma ställe som under graviditeten.

Nu tänkte jag inte redogöra exakt det som Marika hittade och påpekade eftersom det skulle bli en roman. Men lite ska jag berätta för det var så intressant.

Det hela började med att Marika intervjuade mig om min historia, graviditeter, förlossningar, besvär etc. Här kunde jag ha varit bättre förberedd för jag märkte att jag glömt bort en massa (kanske förträngt) och jag hade ibland svårt att komma ihåg saker (dels gällande mina graviditeter, förlossningar och ett tidigare besök hos en fysioterapeut som var specialiserad på bäckenbotten).

Sedan fick jag stå i underkläder och hon kollade min kropp. T.ex. så är jag lite sned i höften. Redan här kunde hon se spänningar i min kropp, med blotta ögat.

Sedan lade jag mig ner på britsen där hon kollade rörligheten på bäckenbenet (ena sidan var riktigt stiff), muskulaturen i magen och bröstkorgen. Här kom det fram att jag hade VÄLDIGT spända muskler. T.ex. området kring diafragman (i övre magen) måste mjukas upp innan man kan göra hemskt mycket mer. Marika behandlade området men jag ska också på egen hand försöka få det att mjukna lite. Att det är spänt kring diafragman kan exempelvis bero på att den stora magen tyckt undan den.

Även magmusklerna på ena sidan var spända och kan bero på obalans i kroppen (spändhet kring diafragma och ryggontet). Även kejsarsnittärret kan påverka magmusklernas spändhet. Marika kollade snittärret på magen och behandlade det. Visade hur man kan massera det så det inte börjar spänna. En liten magmuskelfördelning hade jag fortfarande.

Om man vill så kan Marika också göra en inre undersökning, kolla episiotomiärret och hitta spänningar i musklerna i vaginan. Marika berättade att det är väldigt vanligt hos kvinnor att bäckenbottenmuskulaturen är för spänd. Jag menar så att musklerna inte kan slappna av, vilket kan leda till olika problem (läs mer om ämnet HÄR). Så var fallet även för mig. Den inre vägen kunde hon också kolla muskelaktiveringen bättre.

Redskap för avslappningsövningar.
Marika gav några övningar och tips som jag ska ta itu med. Jag trodde att jag skulle få en massa snippjumppa och djupa magmuskelövningar men just nu behöver vi få mina muskler att slappna av för att vi ska kunna gå vidare. Så det blev avslappningsövningar i stället. Om en månad ska vi kolla hur jag framskridit. Marika skickar per e-post ett paket med övningar så man behöver inte komma ihåg dem utantill.

Jag fick verkligen en stor dos info och en iver att göra något åt saken. Marika är ljuvlig för man märker att hon brinner för ämnet. Dessutom är hon väldigt down to earth och eftersom hon själv har små barn så vet hon att man kanske inte alltid hinner och orkar göra övningarna enligt planerna. Men allt man gör är endast plus vilket är en bra att komma ihåg. Jag kände att hon verkligen vill hjälpa mig.

Tänk att man kan spela ett kaninspel med snippan! Allt hittar man på!
Vi var båda överens om att detta är något som borde diskuteras mer öppet. Och jag har den känslan att om det skulle vara männen som skulle föda så skulle de nog få en massa hjälp för sina krämpor efteråt men kvinnorna lämnas nog väldigt ensamma med detta.

Just nu pågår t.ex. en trend att man ska vara väldigt försiktig den första tiden efter en förlossning. Många har hört att man inte ska göra raka magmuskler för man kan göra mer skada än nytta. Detta leder till att många inte gör något alls. Vilket ju också är illa. Det skulle vara bättre att få igång kroppen efter förlossningen och där kan nog en MammaMage-tränare hjälpa väldigt mycket.

Exempel: Man gör inget på sex månader efter förlossningen och så har läkaren sagt på eftergranskningen att efter ett halvt år kan man börja jogga igen. Och så börjar man. Utan att ha tränat något desto mer där emellan. AUTS säger bäckenbotten som ska hålla emot dunsarna. Alla kroppar är ju olika och vi har olika förutsättningar för motion efter förlossningen.

Ett boktips! Finns också i bloggform. Där finns mycket information.
Men vi kan faktiskt ta hand om oss själva. Vi kan vara en generation som inte får inkontinensbesvär när vi är lite äldre. Vi kanske inte behöver ha blöjor när vi är riktigt gamla. Och bäst av allt, om vi talar om detta öppet, så att det märks att det finns ett behov för eftervård så kanske något har ändrat när våra döttrar ska föda sina barn. Kanske är de berättigade till den hjälp som inte vi får. Marika är en av dem som jobbar för att det ska vara så i framtiden.

Du har bara en kropp. Sköt om den. Ge den kärlek och det den behöver.

MammaMage-instruktörer finns även på andra håll i Finland. Kolla webbsidan för att hitta dem. Du kan också leta efter fysioterapeuter som är specialiserade på mammakroppen på Äitiysfysioterapeutit ry:s webbsida.

Och vet ni, jag har världens BÄSTA idé! Ska du på en babyshower eller vill uppvakta en nybliven (eller varför inte en icke längre så nybliven) mamma så är ett presentkort till Mommy&Me en helt ypperlig och en väldigt nyttig gåva (i kraft ett år). Då kan hon gå till Marikas mottagning sen när hon känner för det. Bra va?

Men nu ska jag göra lite övningar! Försöka slappna av min överspända kropp. Rapport om hur det framskrider kommer att dyka upp på bloggen efter mitt följande besök hos Marika.

(Blev du intresserad av att veta vad det kostar att gå hos Marika så hittar du prislistan här!)


1 kommentti :

  1. Vad bra att du skrev om det här nu! Jag har i omgångar funderat på fysioterapi efter att min dotter föddes (för tio månader sen) men aldrig kommit längre än tanken. Nu fick jag se (via dina länkar) var det finns fysio anpassat efter en graviditet. Tack! Nu ska jag ta tag i det!

    VastaaPoista

Roligt att du kommenterar!